Sjoelen Anders 5

(De 5e Sjoelen Anders gaat weer over spelsystemen en historie. Historie enkele jaren vóór de oprichting van de Sjoelbond en wat er anders ging.).

Op 15 januari 1981 werd de tweede avond georganiseerd door de Sjoelclub Aalsmeer om spelsystemen uit te proberen.  2 Beurten en Combinatie werden op die avond gespeeld. Onder de 46 deelnemers o.a. Hans van leeuwen, Albert Geleijn, Cor Franck en Pia Mulder.  Hoogste score met twee Beurten was 126,93 gemiddeld en met Combinatie 134,8 gemiddeld.

Combinatie kan op meerdere manieren worden gesjoeld. De simpelste uitvoering is:

  • verplicht combineren wanneer de eerste schijf gemist is.
  • Je kunt Combinatie “verzwaren”, moeilijker maken, door “verplicht” de eerste schijf al mis te moeten sjoelen.
  • De “zwaarste” variant is dan: “verplicht” in elke beurt de eerste schijf mis sjoelen (je kunt die schijf zo sjoelen, dat je deze a.h.w. probeert klaar te leggen in een goede positie).

Dit combineren zie je bijna niet meer terug bij de top sjoelers. Zij proberen rechtstreeks te sjoelen. In de jaren 70/80 op de Homas bakken lukte combineren ook veel beter dan nu op de Schilte bakken. Tijdens de NK Sjoelen van 2017 zag ik Johan Mosterd in de eerste ronde met prachtig combinatiespel 1.456 punten bij elkaar sjoelen. Elke schijf “viel” goed, zeg maar. Er zijn 4 varianten van Combinatie. Dit is terug te lezen op de site van de A.N.S.

*Amsterdam 701* op 10 en 11 september 1976
Alle topsjoelers waren aanwezig bij dit toernooi, wat voor de tweede keer werd georganiseerd.
In de voorrondes, over 6 bakken (op 10 september), werd Rob Mevius 1 e voor André Jacobs en Albert
Geleijn. De scores 143,33 – 141,33 en 138,33 waren voor die tijd hoog. Dat er goed gesjoeld werd
bleek ook weer tijdens de finale. Albert Geleijn won dit 2 e toernooi in Amsterdam met een nieuw
Nederlands Record van 1.428 punten. Joop van Leeuwen werd er 2 e met 1.403 punten.

Van links naar rechts de organisatoren dan de grootste en 1 e Albert Geleijn - Joop van Leeuwen (2 e ) - Hans de Rijke (3 e ) - Wim Voorbij (4 e ) - Rafiek Karamat (5 e ) - Hans van Leeuwen (6 e ) – André Jacobs (8 e )– Rob Mevius (9 e ) en Jan (of Jacob) Hein Bruin (10 e ). Links en rechts van Albert Miss Amsterdam enMiss Jordaan. Je ziet op de foto dat alle sjoelers die de finale hadden gehaald netjes in de bloemenwerden gezet. Naast elkaar op het podium voor zo’n 35 0 aanwezigen. De overwinningen toenvoelen nu nog steeds als net zo zwaar en belangwekkend als een overwinning bij de Beker. Dit kwam waarschijnlijk door alle toppers uit heel Nederland en het vele publiek wat de finales bekeek en wachtte op de prijsuitreiking.

Wim Voorbij Sjoelen Anders 5 (01-09-2022)