Op deze foto 7 van de 9 jubilarissen. Van links naar rechts, Wim van Leeuwen, Albert Geleijn, Margriet en Klaas de Vries, Tiny Amsing en Jaap en Jeanne van Wees. De twee andere jubilarissen zijn Hans van Leeuwen en Klaas van Leeuwen die allebei door operaties niet aanwezig konden zijn. Ze zijn allen erelid van de ANS geworden.

Sjoelclub Aalsmeer 40 jaar

Het begin

Nadat de buurtverenigingen steeds minder in de cafe’s terecht konden en men graag de sjoelsport wilde blijven beoefenen, werd er op 17 mei 1976 een vergadering belegd in wijkgebouw het Middelpunt om tot de oprichting van een sjoelclub te komen. Aan het eind van de avond was er een sjoelclub opgericht met een 60-tal leden, die zich opgegeven hadden. Het eerste bestuur bestond uit Helen Conijn (voorzitster), Jan Wijnberg (secretaris), Klaas de Vries (penningmeester) en de leden Joop van Leeuwen en Jac. Jongkind. De bedoeling was om in het najaar met de speelavonden te starten in het Middelpunt. Deze locatie is in de loop van de zomer verschoven naar wijkgebouw ‘t Anker vanwege het aantal leden. Op deze locatie groeide de vereniging uit tot bijna honderd leden en werd de ruimte in ‘t Anker wat aan de krappe kant. Dus ging men op zoek naar een plek met meer ruimte. Deze werd gevonden in de Oude Veiling en hier ging men goed van start, maar liep het ledental langzaam terug. De ruimte werd te groot, doordat het ledental zakte door leeftijd, tijdsdruk, overlijden en andere sporten. Een nieuwe start werd gemaakt in het Dorpshuis in Kudelstaart, de plek waar nu nog steeds met veel plezier en inzet gesjoeld wordt.

ANS

Er waren ook plannen om een landelijke vereniging op te richten om de sjoelsport te stimuleren. Op 14 mei 1977 zag de ANS (Algemene Nederlandse Sjoelbond) het levenslicht, een jaar na de oprichting van Sjoelclub Aalsmeer. In december 1977 is het eerste bondblad uitgegeven en heeft tot 2 jaar geleden bestaan. In 1978 is er nog een poging gedaan om ook in Kudelstaart een sjoelclub te starten, maar na een oproep in de krant en één wedstrijd in de Gouden leeuw is dit een stille dood gestorven. Op dit moment telt de sjoelclub tussen de 40 en 45 leden, die bijna altijd voor ruim 90% aanwezig zijn. Een deel ervan zijn zeer fanatieke wedstrijdsjoelers, de anderen doen het puur voor het plezier en de gezelligheid.

Toppers

In al deze jaren heeft Sjoelclub Aalsmeer vele kampioenschappen gewonnen en veel sjoelers hebben tot de top van Nederland behoord. Tegenwoordig houden ze nog steeds rekening met de spelers van Sjoelclub Aalsmeer. Petra Houweling werd vorig jaar 3e op het NK en bij het afgelopen WK in Tsjechië werd Joke Schagen vice-wereldkampioene. Bij de heren behoren Patrick Haring en Cock Tukker (wereldkampioen teams in 2015) nog altijd tot de beste 15 sjoelers van Nederland. Cock Tukker is degene die de meeste clubkampioenschappen op zijn naam heeft staan, bij de dames gaat Tiny Amsing fors aan kop met 31 titels.

9 Leden 40 jaar al lid

Donderdag 28 april, de laatste sjoelavond van het seizoen, kwam ANS-voorzitter Jos Mulder speciaal naar Kudelstaart om de 9 leden die al 40 jaar lid van Sjoelclub Aalsmeer zijn toe te spreken. Daarbij deelde hij een speldje uit en benoemde deze leden tot erelid van de ANS. Dit zijn Tiny Amsing, Albert Geleijn, Wim van Leeuwen, Hans van Leeuwen, Klaas van Leeuwen, Margriet de Vries, Klaas de Vries, Jaap van Wees en Jeanne van Wees. Voorzitter Sjaak Siebeling ontving tevens een aandenken voor het 40-jarig bestaan uit handen van Jos Mulder.

 

Bestuur

Het huidige bestuur bestaat uit Sjaak Siebeling (voorzitter), Mirjam van den Berg (secretaris), Wijnand Springin’tVeld (penningmeester), Albert Geleijn, Herman Berkhout, Marja Springin’tVeld. Op de komende jaarvergadering zal Elisa Houweling tot het bestuur toe treden als nieuwe penningmeester.

Sjoelclub Aalsmeer hoopt nog vele jaren te bestaan en of je nu hoog of laag sjoelt, het is een sport voor iedereen op zijn eigen niveau, waarbij gezelligheid één van de belangrijkste onderdelen is. Het 40-jarig jubileum wordt op 14 mei met alle leden gevierd. Voor informatie zie ook www.sjoelclub-aalsmeer.nl. Het nieuwe seizoen start weer op donderdag 1 september.