Ernst Lambeck

1)       Vertel wie je bent en wat je kwijt wilt van je zelf en je familie!
 
 
Mijn naam is Ernst Lambeck, geboren op 1 juni 1959 te Siddeburen (prov. Groningen).
 
2)       Heb je een baan?
 
 
Ik werk als leraar op het Newmancollege in Breda. Ik geef daar met veel plezier wiskunde aan (vooral) leerlingen in de bovenbouw van het vwo. De school heeft me op mijn verzoek voor 1 dag per week gedetacheerd naar de Technische Universiteit Eindhoven. Daar geef ik onderwijs (wiskundewerkcolleges, d.w.z. het laten maken en voordoen van opgaven) aan 1e jaars                                    studenten Technische Innovatiewetenschappen en Natuurkunde. Aan diezelfde universiteit ben ik in november 1990 gepromoveerd tot dr. nadat ik er 5 jaar lang heb gewerkt aan mijn proefschrift.
 
3)       Hoe ben je er toe gekomen om te gaan sjoelen?
 
 
In mijn jeugd had mijn vader een winkel, hij verkocht onder meer kantoorartikelen. Op een zekere dag kwam een mevrouw in de winkel die vertelde dat er in ons dorp een sjoelclub werd opgericht. Ik ben daar die eerste avond naar toe gegaan en vond het wel leuk. Een klein jaar later bleek een studievriend ook te sjoelen. Hij sjoelde bij Groningen, een ANS-vereniging. Ik ben een avond met hem meegegaan en daar toen ook lid geworden. Vijf jaar later ging ik in Eindhoven werken, zocht daar een sjoelclub en kwam logischerwijs uit bij De Kemphanen in Veldhoven. Daar ben ik nu nog steeds lid van, maar kom slechts een enkele keer op een clubavond. Enerzijds omdat ik het erg druk heb, anderzijds omdat de afstand Breda-Eindhoven voor een avondje sjoelen best groot is. De laatste jaren sjoel ik daarom voornamelijk wedstrijden (selectiewedstrijden, bekerwedstrijden en een enkel open toernooi). Helaas vallen de resultaten de laatste tijd erg tegen. Dat was een jaar of 10 geleden wel wat beter. Hoogtepunt was toch wel het Nederlands Kampioenschap Teams dat we met De Kemphanen in 1992 wonnen.
 
4)       Buiten het sjoelen heb je dan nog andere hobby’s?
 
 
Naast actief sjoelen hou ik me ook op andere manieren bezig met de sjoelsport. Ik ben redacteur van het bondsorgaan (sinds 1993) en secretaris van de afdeling Zuid (sinds '95). Daarnaast heb ik 9 jaar in het bondsbestuur gezeten.
Toch heb ik nog tijd over voor wat hobby's. Lezen, puzzelen en fotograferen, maar vooral de Kangoeroewedstrijd. Dat is een wiskundewedstrijd voor scholieren van 8 tot 18 jaar (uiteraard in verschillende leeftijdscategorieën), die in geheel Europa wordt gehouden. Ik ben voorzitter van de Nederlandse opgavencommissie. Deze commissie houdt zich bezig met het samenstellen van opgaven, jaarlijks op een congres ergens in Europa uit de ingediende opgaven de mooiste en beste te kiezen, en daarna de opgaven in het Nederlands te vertalen en bij te schaven. Erg dankbaar werk, vorig jaar deden in Nederland ongeveer 70.000 kinderen mee!
 
5)       Hou je van muziek?
 
 
Er is dus geen tijd om een muziekinstrument te bespelen. Wel luister ik naar muziek (als ik aan het werk ben), vooral naar muziek uit de jaren '60 en '70. 
 
 
6)       Wat vind je van het hedendaagse leven?
 
 
Regelmatig wordt er geklaagd over de hedendaagse jeugd. Niks nieuws, dat gebeurde ook toen ik nog een tiener was. Als docent heb ik het idee dat het best meevalt, dat de jeugd van tegenwoordig niet anders is. Wel is er in de maatschappij natuurlijk iets verandert. In mijn jeugd had je geen computer, alleen een zwart-wit tv (kleur begon toen net te komen) en maar twee zenders. Geen mp3, ipod, of iets dergelijks. Als de jeugd al anders is, dan is het door de ongebreidelde consumptiemaatschappij van tegenwoordig.
 
7)       Ga je wel eens op vakantie?
 
 
Echt met vakantie gaan, nee, dat doe ik niet. Tijdens het schooljaar ben ik met zoveel zaken bezig dat ik regelmatig 's avonds actief bezig ben en daardoor weinig toekom aan lekker een boek lezen, een film kijken of iets dergelijks. Ik vind het dan ook fijn om tijdens schoolvakanties even niets te doen en bijvoorbeeld een boek te lezen.
 
8)       Als je een grote prijs zou winnen, wat zou je daar mee gaan doen?
 
 
Wat ik met een grote prijs zou doen? Ik zou het niet weten, eigenlijk nooit over nagedacht.
 
9)       Hou je van humor?
 
Natuurlijk hou ik van humor. Films, comedy-series, boeken (de films van Monty Python en de boeken van Tom Sharpe bijvoorbeeld), maar ook van leuke en grappige opmerkingen van leerlingen.  Het kost me soms moeite om niet in lachen uit te barsten (wat je als docent niet altijd kan doen).
 
Ernst Lambeck