Vraag 1: Vertel wie je bent en wat je kwijt wilt van je zelf en je familie!

Ik ben Henk Stok, geboren in Groningen in het jaar 1955. Ondertussen verhuisd naar Sittard waar ik sinds 1979 woon met Dicky. Samen hebben we twee dochters die alweer zijn uitgevlogen.

Vraag 2: Heb je een baan?

Gezien mijn geboortejaar heb ik in 2021 de leeftijd bereikt om van de AOW te gaan genieten. Vooraf heb ik vanaf januari 2020 mogen genieten van prepensioen. Ik kon eerder stoppen met werken vanuit de werkgever.

Werkzaam ben ik geweest bij het ministerie van defensie, de douane en de Belastingdienst. In totaal 46 jaren.

Vraag 3: Hoe ben je er toe gekomen om te gaan sjoelen?

Thuis in Groningen werd altijd al gesjoeld op een eigen gemaakte sjoelbak. Pas toen mijn jongste dochter is gaan school sjoelen ben ik mee geweest naar een NK in Barneveld. Toen heb ik mijn ogen uitgekeken, de hele zaal stond toen nog vol.

Later ben ik gevraagd om de administratie van de Limburgbokaal op mij te nemen. Het seizoen erop vertrok de wedstrijdleider van de afdeling Limburg en werd ik ervoor gevraagd om deze taak op mij te nemen.  Dit heb ik gedaan, ben het nog steeds en organiseer sindsdien de selectiewedstrijden en de Limburgbokaal. Gevolgd door het lidmaatschap van SV Sittard ’86.

Als wedstrijdleider ben ik gevraagd om mee te helpen in de organisatie van het NK individueel. Toen René Bekking is gestopt als landelijk wedstrijdleider kwamen ze bij mij om ook deze taak op mij te nemen. Het leek mij een hele uitdaging om dit op te pakken en heb het aangegrepen. In de loop der jaren is er toch het nodige veranderd in het organiseren van de NK’s. Ik ben blij met een vaste groep mensen te mogen samenwerken om een goed toernooi te organiseren.

Vraag 4: Buiten het sjoelen heb je dan nog andere hobby’s?

Wat je een hobby kunt noemen. Ik rij sinds mijn prepensioen op een zogenaamde wensbus in Sittard. Het is vrijwilligerswerk en probeer zo de samenleving tot dienst te zijn. Verder veel tijd te besteden aan de kleinkinderen.

Limburg en omgeving is een fijne omgeving om uitgebreid te fietsen in de verschillende landschappen. Duitsland en België liggen om de hoek.

Vraag 5: Hou je van muziek?

Hedendaagse muziek spreekt mij niet zo aan. Ik ben vast blijven zitten in de bands van  de jaren 70-80. De muziek van CCR, Queen, Status Quo en Golden Earring behoren tot mijn favorieten. Gevolg is dat ik een vaste luisteraar ben van NPO Radio 2.

Vraag 6: Wat vind je van het hedendaagse leven?

Het gaat tegenwoordig alleen maar om IK!!!! En de verdraagzaamheid is grotendeels weg. Vroeger was ook niet alles goed maar tegenwoordig?

Vraag 7: Ga je wel eens op vakantie?

Op vakantie gaan we meestal niet naar het buitenland. Lekker fietsen in het prachtige Nederland is voor mij ontspanning.

Vraag 8: Als je een grote prijs zou winnen, wat zou je daar mee gaan doen?

De kans is klein dat dit gebeurt. Maar als er een prijs zou vallen wil ik het zo regelen dat er een onbezorgde oude dag is en de kinderen er ook van kunnen meegenieten.

Vraag 9: Als je op de plek zou zitten van de koning, wat zou je doelstelling zijn!

Ik zou niet in de schoenen van de koning willen staan. Het is een symbolische baan waar je in een keurslijf zit. Het is de vraag of je doelstellingen mag uitspreken en najagen.

Vraag 10: Hou je van humor?

Is de uitspraak niet “Lachen is gezond”. Het mag alleen niet ten koste gaan van een ander.

Vraag 11: Tenslotte, heb jezelf nog iets toe te voegen wat hier niet gevraagd is en dat je kwijt wilt?

Over een aantal jaar ga ik stoppen als wedstrijdleider zowel landelijk als in de afdeling Limburg. Het zal fijn zijn als er dan een goede overdracht kan plaatsvinden.

Verder is de toekomst van het sjoelen onzeker gezien de dalende aantal leden van de ANS. Laten we met zijn allen de schouders er onder zetten en laten we het niet gebeuren dat het sjoelen als wedstrijdsport ophoudt te bestaan.

Tot ziens.

Henk Stok