Jacqueline Heijnis

 
1)       Vertel wie je bent en wat je kwijt wilt van je zelf en je familie!
 
Ik ben Jacqueline Heijnis, geboren op 11-11-1969 in Wormerveer. Wij waren
thuis met z’n vijfen, mijn vader Jan mijn moeder Corrie mijn oudste zus
Leonne en de middelste van ons drieën Sandra en dan kom ik, de jongste.
We zijn een lekkere hechte familie en zien elkaar gelukkig regelmatig.
Ik woon nu in Wormer, samen met mijn vriendje Levinus (vriendje,.. hij wordt al een klein beetje grijs hihi).  We kennen elkaar al ruim 18 jaar! Wij hebben een eigen huis en wonen er met veel plezier. Bij ons huis hebben we een vijfer in onze voortuin en eentje in de achtertuin. Schitterend gezicht vanuit de woonkamer, al die vogels die op dat water af komen, lekker gaan badderen, een beetje natuur maar dan gewoon bij ons huis. Levinus en ik hebben geen kinderen, wel hebben we 2 vogeltjes, agapornissen. (misschien beter bekend als dwergpapegaaien) Twinky en Easter, en 2 kriel kippetjes, Wissy en Woppy.
 
2)       Heb je een baan?
 
Vanaf november 1989 werk ik bij Content Gordijnenateliers in Wormerveer als telefoniste/receptioniste/administratief medewerkster en…. nou ja, ik doe gewoon bijna alle voorkomende werkzaamheden op kantoor. Ik werk bij een gordijnen atelier maar een gordijn in elkaar naaien dat heb ik nog nooit gedaan, netjes slopen dat lukt me wel. Vanaf het moment dat ik er werk is het bedrijf alleen maar aan het groeien, heerlijk om daarin mee te gaan. Ik kan wel zeggen dat mijn werk heel divers is, dat is een van de redenen dat ik zo lang op dezelfde plek blijf denk ik. En natuurlijk mijn collega’s, we hebben een hartstikke leuk team bij elkaar en hebben het reuze naar onze zin samen.
 
 
3)       Hoe ben je er toe gekomen om te gaan sjoelen?
 
Een paar jaar geleden (begin 1976) lazen mijn ouders dat sjoelvereniging Zaanstad was opgericht en daar is mijn vader toen lid van geworden, een paar jaar later mijn moeder ook (toen wij, de kinderen, wat groter waren). De sjoelbak lag toch wel met enige regelmaat op tafel, gezellig maar ook fanatiek. Ik herinner me goed dat ik aan het sjoelen was en dat mijn vader dan naast de bak zat en aanwees waar ik een bepaalde steen het beste kon raken. Dus van mijn vader heb ik leren sjoelen.
Vaak kwamen mijn ouders, Jan en Floor Prast en Piet Kant bij elkaar om te sjoelen, als ze bij ons waren dan mocht ik aan het begin van de avond nog wel een paar bakkies meedoen voordat ik naar bed moest. Op een avond sta ik daar, alvast in mijn donkerblauwe nachtjapon met witte sterretjes en ik was best wel goed aan het gooien, zegt Piet opeens “hé moet jij niet naar bed??” Hij was bang dat hij het niet meer kon winnen!
 
In september 1987 was het dan zover, ik mocht ook op sjoelen. Geweldig, ik hou van de gezelligheid maar ben ook zeker een fanatieke sjoeler. Ik vind onze sjoelavonden op de club echt heel leuk maar zou de wedstrijden die ik sjoel niet willen missen. Op de Nederlandse kampioen schappen heb ik in de A klasse al een paar keer het voorrecht gehad om op het podium te mogen staan omdat ik bij de eerste drie van Nederland was geëindigd, twee keer daarvan ben ik eerste geworden, dat is wel een hele gave ervaring moet ik zeggen.
Het volkslied en die mensen op de tribune, super! Ook ben ik er trots op dat ik de winnares van de bekerwedstrijden ben geworden, geweldig.
Maar over hele ervaringen gesproken, sinds februari vorig jaar ben ik voorzitter van onze vereniging, brr eng hoor. Ik heb best wel mijn bekkie klaar maar om door een microfoon iedereen toe te spreken vind ik toch wel ander koek. Maar goed, ook dat went. Onze jaarvergadering was wel weer heel spannend, in het begin was ik even helemaal de weg kwijt maar later ging het wel weer. Gelukkig werkt de rest van ons bestuur heel kalmerend op me en hebben wij alleen maar aardige leden, niemand vond het erg.
 
4)       Buiten het sjoelen heb je dan nog andere hobby’s?
 
Naast sjoelen vind ik het leuk om een boek te lezen. Stefan King is een van mijn favoriete schrijvers. Zodra ik “in” een boek zit bevind ik me gewoon in een compleet andere wereld. Fantastisch mensen die zo’n fantasie hebben en het dan ook nog kunnen opschrijven. Ik had al bewondering voor schrijvers, maar na het ‘invullen’ van dit interview heb ik nog meer respect voor ze. Schrijven is toch echt een kunst. Hoe breng je iets onder woorden.
 
5)       Hou je van muziek?
 
Ik hou van muziek, ik kan niet zeggen dat ik alleen van één bepaalde muziek soort hou. Liedjes uit de jaren 80 en 90 vind ik lekker om te horen top 40 muziek,maar bijvoorbeeld ook Rock balleds. Als een liedje een beetje mee te zingen is vind ik het al gauw leuk. Ik ben laatst nog met een groep naar de vrienden van Amstel live geweest, dat vind ik helemaal te gek. En de Toppers hebben we ook bezocht. Lekker swingen en meezingen met de muziek. Ik ben zelf niet zo muzikaal, ik bespeel in ieder geval geen muziek instrument ofzo. Het lijkt me wel te gek als je bijvoorbeeld gitaar kunt spelen en dan hup om een kampvuur met een groepje mensen en spelen wat in je op komt.
Als ik een liedje herken op de radio, een leuk nummer of niet, dan zing ik het mee, mensen worden er wel eens gek van. Maar zeg het me gerust dan stop ik met zingen (heel even dan). Ik kan er gewoon niets aan doen, het gaat gewoon vanzelf! Van zingen word je vrolijk.
Ik heb twee jaar dansles gehad, dus een quickstep red ik nog wel.
 
 
6) Wat vind je van de politiek?
 
Over politiek wil ik niet veel kwijt. Er is natuurlijk commentaar zat, maar ook ik weet niet hoe alles beter kan en opgelost moet worden. Ik kan alleen maar zeggen dat ik blij ben niet voor zulke moeilijke beslissingen te staan. Over het algemeen pikken de mensen niets meer van elkaar, ook de jeugd niet, hoe keer je dat om. Hoe laat je mensen anders denken en toleranter worden? Ik ben geen wereld verbeteraar, ik kan alleen maar zeggen, …. begin bij jezelf. Heel afgezaagd maar zo waar.
 
7) Ga je wel eens op vakantie?
 
Vakanties, altijd een leuk onderwerp. Wij gaan elk jaar met vakantie. Vinden we alle twee heerlijk. We houden van wintersporten en ook van de zomervakantie en dan op pad met de tent en lekker kamperen. Tijdens een kampeer vakantie ben ik niet echt actief. Ik neem zo’n 6 of 7 nieuwe leesboeken mee en vermaak me 3 weken best. Heerlijk buiten in de natuur, vaak in het zonnetje en dan als verkoeling met mijn stoeltje in een riviertje. ’s Avonds gaan we als het even kan barbecueën of uit eten.
Ook vinden we het leuk om een heel andere vakantie te vieren, een rondreis door een of ander bijzonder land. We zijn in Costa Rica geweest, we hebben een reis gemaakt door Singapore – Thailand – Maleisië en ook door Afrika, Kenia en Tanzania. Fantastisch om andere culturen te zien, die mensen te ontmoeten en de natuur is zo anders dan die bij ons en de dieren die daar voorkomen ook natuurlijk. Erg indrukwekkend allemaal. Wat de volgende verre trip gaat worden weten we nog niet, er zijn zoveel mooie plekken op de wereld om te zien.
 
8) Als je een grote prijs zou winnen, wat zou je daar mee gaan doen?
 
Als wij een grote prijs zouden winnen dan gaan we kijken naar een ander huis. Vrijstaand met een garage en een aparte schuur een lekkere tuin en ook aan het water natuurlijk, niet te ver uit de buurt van mijn familie. Maar dat valt dan wel te regelen denk ik.
 
9)       Hou je van humor?
 
Ik ben een aantal keer naar een musical geweest en dat vind ik erg leuk. Zang en dans tegelijk, lijkt me erg moeilijk om te doen. Prachtig als je ziet hoe acteurs hun best doen. En kippenvel als het ze lukt om je mee te slepen in het verhaal.
 
10) Tenslotte,heb jezelf nog iets toe te voegen wat hier niet gevraagd is en dat je kwijt wilt?
 
Verder heb ik niet veel toe te voegen, blijf lekker sjoelen allemaal en maak een hoop andere mensen ook enthousiast, we kunnen wel wat meer sjoelers gebruiken.
 
Groetjes allemaal en tot een volgende wedstrijd.
 
Jacqueline