Jan Geleijn Czn

Interview met Jan Geleijn Czn
 
 
1)  Vertel wie je bent en wat je kwijt wilt van je zelf en je familie!            
 
 Ik ben  geboren op 4 Mei 1937 in Aalsmeer/Oost en ben dus een zg. “Farregatter “  Mijn vrouw heet Marita Mantel en samen zijn we al bijna 48 jaar gelukkig getrouwd. We hebben drie kinderen gekregen,  nl. Peter , Monique en Rob. We hebben ook een hond, een King Charles Spaniel van inmiddels 8 jaar, genaamd Joep   Onze kinderen werken allemaal in het bedrijf van onze jongste zoon Rob, die een groot Softwarebedrijf opgebouwd heeft onder de naam FIQAS ( afkorting voor : First In Quality And Service ) gevestigd aan de Hornweg.  Ze maken voornamelijk hoogwaardige software voor oa. Telecommunicatie , Arbodiensten, Filmmaatschappijen en ook uitgebreide programma’s voor Exporteurs op de veiling.
 
2)  Heb je een baan?              
 
Ik ben inmiddels met pensioen ; heb echter na de  Middelbare School doorlopen te hebben  enkele jaren bij een Internationaal Expeditiebedrijf  “Schenker & Co.” gewerkt. Hierna  21 maanden in militaire dienst en toen het bedrijfsleven  in. Ik werd gevraagd door Van Maanen & Mantel om te proberen naast de reeds bestaande Bloemenafdeling ook een Plantenafdeling op te helpen bouwen. Dit is redelijk gelukt: we waren in de jaren  1980-90 één van de grootste exporteurs in Nederland. We hebben veel nieuwe producten in Europa gelanceerd, oa.  Dracaena Massangeana , Drac. Lindenii, Drac. Marginata “Tricolor” , Croton Norma ,Croton Goldstar enz. enz. Dit was mijn favoriete werk : Zoeken naar nieuwe soorten in de jungles van  Costa Rica , Honduras, Guatemala, Panama  enz. Ik ben hier vele malen geweest.
 
3) Hoe ben je er toe gekomen om te gaan sjoelen?              
 
Het sjoelen was en is in onze familie altijd zeer populair. Het begon al in mijn jeugd; mijn vader Cor Geleijn en mijn moeder “Tante Ant “ voor  bv. Albert  en Jan Geleijn Dzn. zijn jaren actief lid van de sjoelclub geweest en gingen ook regelmatig mee naar allerlei wedstrijden in het hele land. Meer voor plezier dan voor een topprestatie geloof ik. Hoewel ze beiden behoorlijk goed konden gooien in hun “goeie”tijd. Ik doe zelf ook altijd mijn best, heb echter nogal eens moeite om mijn concentratie vast te houden als het  “gezellig “wordt. Aangezien ik al meer dan 25 jaar “koppel”  met Jeanne van Wees, hebben we ook wel eens een paar eerste prijzen gewonnen in de C-klasse.
 
4)  Buiten het sjoelen heb je dan nog andere hobby’s?               
 
 Ik ben een man met aardig wat hobby’s; het langst ben  ik actief geweest als voetballer, nl. tot ongeveer 50 jaar. Ik heb jaren in Aalsmeer 1 Afd. Zondag gespeeld. Het hoogste niveau waarop ik gespeeld heb is Hoofdklasse Amateurs. Het niveau dus, waar nu meestal de nieuwe talenten voor de huidige profclubs weggehaald worden. Helaas ben ik te vroeg geboren ; in mijn  tijd was dit nog niet het geval. Tegenwoordig ben ik een trouwe supporter van HV. FIQAS / Aalsmeer, waarin ook op elk niveau veel familieleden actief zijn als handballers of handbalsters. Ook Schaken is een grote liefde van me met de computer als tegenstander. Clubschaken is nl. op dezelfde avond als sjoelen ; je weet echter maar nooit !  Tekenen en schilderen vind ik leuk om te doen , Wandelen ( 4-daagse uitgelopen in  militaire dienst) tegenwoordig elke dinsdag  langs het strand, weer of géén weer samen met Marita. Ook fietsen vinden we heerlijk om te doen.
 
5) Hou je van muziek?               
 
Ik hou ook van muziek en heb zelf vroeger nog accordeon gespeeld in diverse bandjes zoals de AVIOLA’s en anderen. We speelden toen dansmuziek populair genre. Zelf speelde ik graag Franse Musette muziek. Samen met mijn vrouw ben ik op verschillende danscursussen geweest. Destijds konden we behoorlijk goed dansen, tegenwoordig alleen nog maar dansen.
 
6) Wat vind je van het hedendaagse leven?               
 
Het hedendaagse leven is al jaren vooral in onze omgeving de Randstad  tamelijk hectisch. Vooral de jaren in de export zijn toch wel “tropenjaren “ geweest. In politiek ben ik nooit echt geïnteresseerd geweest. Naar mijn mening belooft de oppositie altijd datgene te doen, wat de regeringspartijen zeggen niet te kunnen en omgekeerd. Hier wordt dus niemand wijzer van. Je ziet dan ook, dat de tegenwoordige jeugd, die veel mondiger en vrijer is dan onze generatie, dit ook in de gaten heeft en daarom ook (bijna) niets met politiek heeft. Door alle moderne hulpmiddelen in ons leven ( bv.  Auto, Vliegtuig, Computer, Televisie, Wasmachine enz. enz.) is het leven in veel opzichten veel beter geworden dan vroeger.
 
7) Ga je wel eens op vakantie?              
 
We gaan elk jaar op vakantie, tegenwoordig altijd in eigen land. Vroeger met de kinderen zijn we veel naar het buitenland geweest. Je kunt ons eigenlijk altijd vinden aan de Noordzeekust, bekenden en vrienden weten het wel: Jan en Marita zitten al meer dan 30 jaar in Bergen tijdens de vakantie en dus elke dinsdag !
 
8) Als je een grote prijs zou winnen, wat zou je daar mee gaan doen?               
 
Als ik een grote prijs zou winnen, zou ik niet direct weten wat ik zou doen. Hangt van de hoogte van het bedrag af.  We hebben een prachtig vrijstaand huis laten bouwen in 2002 , ik heb al héél veel gereisd tijdens mijn werkzame leven. Ook ben ik zeer tevreden over mijn huidige auto nl. een Seat Altea . Kortom ik ben een tevreden mens. Als het bedrag van de prijs behoorlijk hoog zou zijn, dan komen er op termijn beslist hele leuke dingen bovendrijven.
 
9) Als je op de plek zou zitten van de koningin, wat zou je doelstelling zijn!                
 
Als ik op de plek zou zitten van de koningin wat dan te doen ? Deze vraag is natuurlijk niet echt realistisch. Persoonlijk vind ik dat Beatrix ofwel ons Koningshuis het best goed doet. Ga er maar eens aan staan ; met hoeveel verschillende meningen moet je rekening houden. Je doet het nooit goed voor iedereen. Daarom vind ik , dat ze het voorlopig zeer goed doen !
 
10) Hou je van humor?           
 
Ik geloof, dat ik wel van humor hou. Om sommige artiesten kan ik vreselijk lachen.. Vraag me echter niet om zelf een bak te vertellen, dat kan ik nl. voor géén meter. Ik hoor ze , lach er meestal om, maar ben ze bijna onmiddellijk weer vergeten. Mijn vrouw en ik gaan regelmatig naar het theater omdat we elk jaar een abonnement hebben voor ongeveer 6-8  verschillende voorstellingen in het Theater “Amstelveen “ , waarbij we steeds vantevoren zelf  een keuze maken  uit een catalogus. Een gezellig avondje uit heeft dan bij ons altijd de voorkeur.
 
11) Tenslotte,heb jezelf nog iets toe te voegen wat hier niet gevraagd is en dat je kwijt wilt?           
 
 Ik heb graag meegedaan aan dit interview en vind het nog steeds een leuk initiatief. Je leert elkaar zo wat beter kennen. Ik hoop daarom, dat er nog veel interviews mogen volgen. Bedankt voor deze mogelijkheid en tot ziens op onze clubavonden !
 
 
Hartelijke Groeten van Jan Geleijn Czn.