Ruud van Kalmthout

 
 
1)       Vertel wie je bent en wat je kwijt wilt van je zelf en je familie!
 
Mijn naam is Ruud van Kalmthout, 54 jaar oud, geboren in Goes (Zeeland) en al sinds mijn 4e jaar verblijvend in Beverwijk/Heemskerk. Ik ben 16 jaar getrouwd geweest met Karin, thans weer gehuwd met een andere man en ik ben al weer bijna 10 jaar single. Ik heb 2 kinderen, Chris, ook nog sjoelend; beter dan zijn vader tegenwoordig, hetgeen ik goed van hem vindt, maar ik wil hem toch weer voorbij; en Linda.niet meer zo erg actief op sjoelgebied; zij woont samen met Justin in Hoofddorp. Anneke van den Heuvel is mijn ex-schoonzus; Martin is u ook wel bekend, voormalig Nederlands kampioen, is mijn ex-neef of hoe je dat ook noemen mag. Hij sjoelt bij de Sjoelschijf tijdens de clubavonden, maar komt uit voor Zaanstad bij ANS-wedstrijden.
Ineke Balke-Dronrijp is mijn andere ex-schoonzus; die heeft jarenlang bij de Sjoelschijf gespeeld, maar is door ziekte (reuma) niet meer in staat wekelijks te sjoelen. Sinds mijn 50e heb ik een goede vriendin (geen relatie): Mary Postma. Wie weet komt er ooit nog eens een vrouw op mijn pad om nog éénmaal het huwelijksbootje in te gaan, je weet maar nooit !!
Als opleiding heb ik de oude h.b.s.-A gedaan, daarna heb ik Nederlands recht gestudeerd in Leiden. (ik heb een bul gehaald; hoofdrichting burgerlijk (civiel) recht. Sinds 1996 ben ik voornamelijk klantmanager (bijstandsconsulent). Met Karin samen heb ik ook nog ruim drie jaar een snoepwinkel/kado-artikelenshop gerund.
 
 
2) Hoe ben je er toe gekomen om te gaan sjoelen?
 
Ik ben ruim 30 jaar geleden bij de Sjoelschijf terecht gekomen middels een stukje uit de krant, waarin men om nieuwe leden verzocht. Dit kwam door de oprichter van de vereniging Teun de Jong, die inmiddels is overleden.
 
3) Ben je een wedstrijd sjoeler of is het alleen de gezelligheid.
 
Tegenwoordig sjoel ik voor de gezelligheid, waarbij ik uiteraard wel hoop te presteren. Ik zat voor de wedstrijden jarenlang in de oude C-klasse; daar ben ik bijna nooit uitgekomen; 1 jaar B. Nu zit ik in de huidige E-klasse.
     
4) Heb je wel eens een aansprekende sjoelprijs gewonnen, voor je eigen gevoel.
 
Ik ben één keer regio-kampioen geweest in de C-klasse; we sjoelden toen in de Schelft in Noordwijkerhout. In clubverband heb ik regelmatig prijzen gewonnen in mijn klasse. 1 keer ben ik sjoeler van het jaar geworden. We hadden toen verkiezingen daarvoor.
 
5) Bij welke club sjoel je nu en heb je eventueel ook nog een andere club gehad.
     
Ik ben zeer monogaam en speel al ruim 30 jaar bij de Sjoelschijf; derhalve nimmer een andere
vereniging gehad. In die 30 jaar ben ik wedstrijdleider en p.r.-funcionaris geweest en thans ben ik voorzitter.
 
6) Buiten het sjoelen heb je dan nog andere hobby’s?
     
Sinds 1963 ben ik fervent supporter van Telstar (voetbal). Jarenlang heeft Telstar in de eredivisie gespeeld; de laatste jaren spelen ze in de huidige Jupilerleague. Van kinds af aan heb ik een seizoenkaart voor de thuiswedstrijden. Dit is gekomen door mijn vader. Naar uitwedstrijden ga ik incidenteel. Eens zal de glorie toch wel weer eens terugkeren !!  Wie weet; dit seizoen is een periodetitel behaald; in mei 2009 zijn de play-offs. Ook ga ik regelmatig naar thuiswedstrijden van Odin ’59 in Heemskerk. Bij deze vereniging sjoelen we wekelijks op de woensdagavonden in de kantine.
 
7) Hou je van muziek?
 
a) Ik hou van muziek. Ik ben opgegroeid met Status Quo, Suzi Quatro en mijn idolen Mott the Hoople (Ian Hunter / All the young dudes). Onlangs zijn mijn vriendin en ik naar concerten geweest van Blondie (Paradiso) en Status Quo (Heineken Music Hall).
b) Met Chris (mijn zoon) en anderen ga ik regelmatig naar de Melkweg. We hebben daar onder andere concerten meegemaakt van Bowling for Soup, Paramore, New Found Glory, Melanie C
c) Ben jezelf muzikaal?
Ik ben zelf helaas niet muzikaal; als ik ga zingen springen de ramen.
d) Heb je dansles gehad?
Met Karin heb ik dansles gehad; we hebben zelfs goud met ster gehaald. Aad Schoorl, de dansleraar zei altijd tegen me: hobbel maar mee haha.
 
8) Wat vind je van het hedendaagse leven?
 
a) Politiek.
Ik volg de politiek nauwgezet; ik stem al jaren SP, niet alleen omdat Agnes Kant (hele mooie aansprekende vrouw) daar tegenwoordig de leiding heeft.
b) Jeugd.
De jeugd heeft nog steeds de toekomst; ik hoop dat er op sjoelgebied ook meer jongeren gaan doorbreken en dat ze minder op de computer bezig zijn.
c) Sport.
Voetbal is voor mij nog DE sport; al jarenlang hoop ik dat sjoelen, net als Darts ook nog eens een vlucht zal nemen tot de echte sport.
d) Milieu.
Alles wat leeft en bloeit heeft mijn belangstelling, vooral het jonge grut.
e) Verkeer. I
k begeef met voornamelijk per openbaar vervoer; de trein vindt ik nog steeds geweldig Toen ik nog jong was heb ik tientallen tienertours gedaan en 1x interrail in 1975 (warme zomer; door heel Europa gereisd met een studiegenoot)
 
9) Ga je wel eens op vakantie?
     
Ik ga incidenteel op vakantie; het is inmiddels wel al weer lang geleden. (Naar Spanje en daarvoor Zuid-Frankrijk). De laatste korte trip was een boortreis naar Newcastle in 2008, samen met mijn vriendin Mary.
 
10) Als je een grote prijs zou winnen, wat zou je daar mee gaan doen?
 
Ik zou dan een heleboel weggeven onder andere aan Telstar en de Sjoelvereniging
   
11) Hou je van humor?
a) Cabaret.
Ik hou van cabaret; Herman Finkers geniet mijn voorkeur; daar ben ik een keer naar toe geweest. De anderen volg ik via TV.
b) Toneel.
Ik heb zelf een blauwe maandag toneel gespeeld (bij de Vriendenkring in Heemskerk). Dit is echter voor mij niet echt weggelegd. Ach ja en het hele leven is al toneel. Ook heb ik 2 ½ voorstelling van Rasti Rostelli gezien (Henk van den Berg heet hij echt; met hem heb ik nog gesproken in Zaanstad over de voorstelling in Beverwijk, waar zoveel ophef over was; ik was daar ook bij)    
c) Musical en blijspelen vindt ik leuk om te zien (voornamelijk op TV)
Het volgen van de X-factor en andere varianten, Uri Geller vind ik ook leuk.
 
12) Zou je zelf nog wat willen zeggen of toevoegen?
 
Zelf hoop ik nog jaren te mogen sjoelen in goede gezondheid en hoop tevens mee te mogen maken dat de sjoelsport meer bekendheid mag krijgen. Ik wens alle sjoelsters en sjoelers goede resultaten toe.