Jan Oostenbrink

 
Mijn naam is Jan Oostenbrink. Ik ben op tweede kerstdag 1962 geboren in Hoogezand-Sappermeer, toen ik een jaar of 4 was verhuisden we naar Delfzijl. Op mijn 13e zijn m’n ouders naar Veldhoven verhuisd en moest ik dus ook mee. In Eindhoven heb ik het atheneum gevolgd en vervolgens heb ik in Heerlen het HTS-Informatica diploma gehaald. Tijdens mijn dienstplicht ben ik 16 maanden in Den Haag ‘gelegerd’ geweest en was ik werkzaam op het Ministerie van Defensie op de afdeling EDP-audit (controle op de geautomatiseerde systemen van land- en luchtmacht en marine). Na mijn diensttijd ben ik weer in Veldhoven gaan wonen.
 
In 1994 ben ik getrouwd met Annemiek en samen hebben we drie kinderen (Sjors (11), Mark (9) en Koen(7)).
 
Mijn banen (werk) hebben altijd betrekking gehad op het werken met / adviseren in het gebruik van automatisering. In de periode van 1988 – 1996 ben ik bij BDO CampsObers werkzaam geweest als automatiseringsadviseur voor het MKB. In 1996 heb ik de overstap gemaakt naar de Koramic Dakpangroep (3 dakpanfabrieken) als hoofd ICT. Vervolgens ben ik vanaf 2004 – 2006 hoofd ICT geweest bij NedZink (bedrijf dat o.a. platen zink maakt waar later dakgoten van gemaakt worden) en sinds september 2006 ben ik werkzaam als hoofd ICT bij Bouwbedrijf Van Schijndel in Geffen.
 
Jan Oostenbrink (in het midden met streepjes shirt) Nederlandskampioen in 2000.
 
Ik ben gaan sjoelen in de periode dat we nog in Delfzijl woonden. Mijn eerste wedstrijd was in oktober 1975 in Groningen. Ik kwam uit in de jeugdklasse en wist direct mijn eerste prijs te winnen. Het was een tweede prijs. Naast een beker kregen we      in die tijd ook nog spelletjes van de Homas fabriek. Die tweede plaats was natuurlijk een stimulans om door te gaan. Niet alleen voor mij maar ook voor broederlief Siem (hij was toen de 1e in de jeugdklasse). We kwamen op deze wedstrijd omdat de heer A. Griede (afkomstig uit Delfzijl) een kennis van mijn ouders was en in die tijd sjoelde.
 
Een maand later stonden we in Leeuwarden te sjoelen en weer een paar maanden later was er een kampioenschap in Assen. In het eerste geval won Siem in de jeugdklasse in Assen was ik de sterkste.
Assen was trouwens de eerste wedstrijd waar het hele gezin kwam. Vader Arie kwam uit de in de Specialisten klasse (heren), moeder Jenny in de specialisten klasse (dames) en naast Siem was mij jongste broer Marcel hier ook actief aan het sjoelen.
Eigenlijk was Leeuwarden een historisch hoogtepunt voor sjoelend Nederland, want voorzover ik weet was dit de eerste keer dat iemand in een serie van 10 bakken op een wedstrijd boven de 1.400 gooide (Ronnie Swiersema).
 
Begin 1976 was er het wereldkampioenschap in Alphen (Nbr.). Eigenlijk haalde ik hier mijn eerste grote succes. Ik kreeg direct de titel wereldkampioen bij de jeugd. Mogelijk was niet alleen die titel het belangrijkste maar mijn score van 1.360 was in die tijd hoog. Indien ik toen, als 14 jarige bij de heren had meegedaan was ik derde geweest (achter Joop van Leeuwen en Frans Krijnen).
 
In 1977 (we waren al verhuisd naar Veldhoven) wist ik in hetzelfde Alphen Brabants Kampioen te worden met een, voor die tijd, uitzonderlijke score 1.460. Ik ben in die tijd ook bij de heren gaan spelen maar mocht in 1978 niet bij de heren uitkomen op het NK (was nog jeugd, een dispensatie aanvraag werd niet goedgekeurd).
 
Vanaf die tijd draai ik in de ‘top’ van Nederland mee. In 1982 (eerste jaar Barneveld) was ik volgens mij de gedoodverfde kampioen (het hele jaar daarvoor geen wedstrijd verloren) maar Siem ging met de eer strijken. Mijn eerste NK-titel behaalde ik in 1994 (?).
Daarna heb ik nog twee keer de titel behaald. Naast de titels op het NK waren de bekerwedstrijden ook een belangrijk    
item. Hoe vaak ik algemeen bekerkampioen van Nederland ben geweest durf ik
echter niet te zeggen.
 
Zolang ik onderdeel uitmaak van een sjoelvereniging is het ‘De Kemphanen’ geweest en met het eerste team van deze vereniging hebben we ook aansprekende titels gewonnen.
 
Naast het sjoelen speel ik trompet en ben ik secretaris van Harmonie L’Union Fraternelle uit Zeelst (http://www.zeelst.nl/luf/frames.html) . Een harmonie-orkest dat op het podium ca. 80 leden kent met hetzelfde aantal in opleiding. Veel van mijn vrije tijd gaat hier in zitten. Eveneens heb ik het ‘probleem’ dat mijn kinderen groter worden en zijn gaan voetballen (iets dat ik vroeger in Delfzijl ook deed). Momenteel ben ik dus ook trainer / coach van het team van mijn oudste zoon. (Het coachen moet ik op zaterdag wel eens aan een ander overlaten).
 
Voordat er kinderen waren ben ik in ongeveer alle landen van Europa op vakantie geweest (Bulgarije ontbreekt nog), maar sinds er kinderen zijn houden we het dichter bij huis. Het laatste jaar zijn we naar Zeeland (Cadzand) op vakantie geweest.
 
Eén van de vragen die op de lijst staan is wat ik zou doen indien ik een grote prijs zou winnen. Ik denk niet dat er iets in mijn leven zou veranderen, hooguit de gedachte dat ik mogelijk eerder zou kunnen stoppen met werken en dan meer zou willen gaan reizen. Directe uitgaven aan een luxe auto of een verhuizing etc. zouden volgens mij niet in mij opkomen.
 
Jan Oostenbrink