Uit de krant

Het Nederlands Kampioenschap Sjoelen is zaterdag 25 november gewonnen door het eerste sjoelteam van Sjoelvereniging Aalsmeer. ,,We hadden het echt niet verwacht.”

 

‘Je moet een vaste hand hebben, inzicht hebben in wat de stenen doen en een goede oog-hand coördinatie is ook belangrijk,” vertelt Albert Geleijn, lid van het winnende team. Zo simpel is het allemaal dus nog niet. ,,Maar een beetje mazzel wil vaak ook helpen.”
In totaal deden 17 teams uit het hele land mee aan het Nederlands Kampioenschap, daarvan gingen er na de voorrondes acht door naar de finale. In de voorronde haalde sjoelvereniging Aalsmeer de tweede plaats. ,,Maar dat was absoluut geen zekerheid voor plaats op het podium,” zegt Albert Geleijn. Om een kans te maken op de titel moeten zo goed als alle stenen punten opleveren. ,,Winnen is altijd moeilijk.”
Het team van Aalsmeer bestond uit Cock Tukker, Hans van Leeuwen, Deen Broos en Albert Geleijn. Allemaal mannen. ,,Sjoelen is een mannensport. Er zijn wel een paar vrouwen die meedoen in de teams, maar die zitten over het algemeen in lagere categorieën.”
,,Ik sjoel al 45 jaar,” vertelt Geleijn. Vroeger waren er geen bonden of verenigingen. Die bestaan sinds 30 jaar. Zolang bestaat ook de Aalsmeerse vereniging. Inmiddels telt de club 40 leden en elke maand is er een toernooi.
Het team van Aalsmeer traint één keer in de twee weken. ,,We doen vanaf het begin al mee met het Nederlands Kampioenschap en het is nu de vierde of vijfde keer dat we kampioen worden. De laatste keer dat we kampioen werden was in 1996.”
Het wedstrijd-sjoelen is anders dan het huis, tuin en keuken sjoelwerk dat velen kennen. ,,Stapelen, een vinger langs de balk halen zodat stenen die niet helemaal door zijn toch nog meetellen, teruggekaatste stenen nogmaals werpen. Dat mag allemaal niet. Het is echt veel strenger bij de wedstrijden.”
De volgende uitdaging is het individuele NK Sjoelen. In januari zijn er selectiedagen voor dit toernooi. ,,Ik doe daar ook al 29 jaar in mee,” zegt Geleijn. ,,Mijn persoonlijke hoogste notering is de derde plaats. En of ik nu hoog ga eindigen, ik zou het echt niet weten.” Van het winnende team doen er drie mee met de individuele wedstrijd.
Volgend jaar wordt er een wereldkampioenschap sjoelen georganiseerd. ,,Dat is wel eens eerder gebeurd, ook Europees. Maar dan was er één Belg en één Duitser. Het is en blijft toch een echte Hollandse sport. De Hollanders staan aan de top wat sjoelen betreft.”

 

Uit de Aalsmeerder courant.