1. Vertel wie je bent en wat je kwijt wilt van je zelf en je familie.
Alweer een tijdje terug hebben mijn ouders bedacht dat ik maar Wim moest gaan heten.
Voorbij als achternaam stond al vast. Die beide ouders…. Ma is een keer winnaar geworden in de D-klasse op het NK, en pa heeft enkele jaren meegesjoeld bij de sjoelclub Aalsmeer.
Met Annette heb ik drie kinderen. Alle drie hebben een opleiding gedaan in dingen als Mime, Drama, Musical. Fantastische tijd met veel voorstellingen. De oudste was op 8-jarige leeftijd een keer mee naar een sjoeltournooi en riep opeens héél hard: “Pap 140!” Je begrijpt wel dat alle sjoelers uit hun concentratie waren. Alle kinderen (1 zoon, 2 dochters) hebben meerdere musicals gespeeld bij het Jeugdtheater Hofplein en bij v.d. Ende. Er zijn op dit moment (juli 2022) 5 prachtige kleinkinderen.

 

 

2. Heb je een baan?
Vanaf 2018 ben ik met pensioen, maar ik werk nog wel door. Eenmaal per twee weken behandel ik nog mensen met Acupunctuur, Chinese Kruiden e.a. Ik heb altijd voor mezelf gewerkt, dus nooit ergens in “dienst” bij een bedrijf of ergens een baan gehad.

3. Hoe ben je er toe gekomen om te gaan sjoelen?
Op 8-jarige leeftijd zag ik voor het eerste een sjoelbak. Het was ergens in Den Haag. Daarna bleef ik thuis “zeuren” om ook zo’n ding te kopen. Wanneer er dan een bazaar of braderie was, won ik steeds het sjoelen om de gevulde koeken. Ik had geen idee van het bestaan van “een sjoelsport”. Op een dag, ik was 24, vertelde een tante over een sjoeltournooi in Amsterdam. Met mijn vader en broer er naar toe. Het bleek *AMSTERDAM 750* te zijn. Op tussenstanden kon ik zien wie er goed kon sjoelen. Bij die mensen ging ik eens kijken en zagde tactiek. Die vrijdagavond werd ik 35 e en mocht de volgende dag terugkomen voor de finale. Die hele zaterdagochtend geoefend met de “nieuwe” tactiek en in de halve finale 2 e .
De finale werd een 4 e plaats. Ronnie Swiersema won. Daar ontmoette ik Joop van Leeuwen en Albert Geleijn die 7 e en 5 e werden, en hoorde ik van de oprichting van een sjoelclub. SJOELCLUB AALSMEER!

4. Buiten het sjoelen, heb je dan nog andere hobby’s?
Hardlopen, fietsen (gewoon en op de racefiets, schaatsen en vroeger ook andere sporten alsvoetbal, volleybal.                                                                            Door de kinderen musical kijken en tegenwoordig opa zijn.

5. Hou je van muziek?
Vooral de muziek waarmee ik ben opgegroeid zoals Beatles en andere bands, Boudewijn de Groot, populaire klassieke muziek en musicals. Ook muziek van films, Ennio Morricone en Spaanse gitaarmuziek.

6. Wat vind je van het hedendaagse leven?
Zelf gaf ik in april mei 2022 nog een cursus: “Hoe blijf je gezond”. Tegenwoordig wordt die gezondheid “vermarkt”. Miljarden gaan er om in medicijnen en vaccinaties. De huisarts is aan de kant gezet. Je moet naar een vaccinatiestraat. Wanneer je alleen in Nederland al ziet dat de regering niets doet: (Toeslagenaffaire, Groningen aardbevingen, Boeren en CO2, te kort personeel in ziekenhuizen, onderwijs), dan weet je een beetje wat ik er van denk.

7. Ga je wel eens op vakantie?
De laatste jaren niet door alle “corona” toestanden. Maar voorheen wel. De laatste vakantie was naar Spanje, waar we de plaatsen bezochten waar een bekend persoon uit de historie was geweest/had geleefd.

8. Als je een grote prijs zou winnen, wat zou je daar mee gaan doen?
Samen met mijn vrouw Annette zouden we dan een huis kopen in Haarlem of omgeving. In de laatste jaren werd het daar belachelijk duur. Ook zou een deel worden besteed aan het helpen van mensen. Je zet wat opzij voor de kinderen en kleinkinderen en je lost al je schulden af.

9. Als je op de plek zou zitten van de Koningin, wat zou je doelstelling zijn!
Waarschijnlijk beginnen met volledig legaliseren van de betere natuurlijke vormen van

Natuurlijke Genezing. Verbeteren van de voedsel kwaliteit door o.a. alle boeren die dat willen volledig financieel te ondersteunen om richting Biodynamisch tuinieren om te schakelen.

Ook het onderwijs zou meer in een richting moeten gaan, dat men kijkt wat er al in het kind zit en dat er uit te halen i.p.v. vol te proppen met kennis, die toch niet wordt gebruikt.

Moeilijk, maar ook de problemen aanpakken van de Groningers en de
toeslagenaffaire.

Als oranje supporter zou ik dan wel genieten van ter plekke bijwonen van
de Olympische Spelen, Wereld Kampioenschappen e.a.

 

Foto van het toernooi Amsterdam 750. Op de foto staan ook Albert Geleijn en Joop van Leeuwen

10. Hou je van humor?
Lachen is gezond. Goeie moppen en cabaret (vroeger Wim Kan, Wim Sonneveld, Toon Hermans) en ook Bert Visscher, Brigitte Kaandorp, Jochem Myjer, Geubels, Theo Maassen UEFA cup gestolen) e.a.
In militaire dienst hield een kok de boel lekker bezig en zo is er overal wel iemand die moppen kan vertellen.

11. Tenslotte, heb jezelf nog iets toe te voegen, wat hier niet gevraagd is en dat je kwijt wil?
Met de sjoelsport ben ik minder wedstrijden gaan doen vanaf 1981/1982. Helemaal gestopt in 1989.
Vanaf 2015/2016 heb ik de draad weer opgepakt, pensioen kwam er aan, wat minder werken betekende. Het ging niet zo makkelijk als vroeger, het was moeilijk, omdat het materiaal heel anders was, zowel de sjoelbak als de schijven. Inmiddels begint het weer wat beter te lopen
en dan wordt het weer leuker he.