Nel Zwartendijk

*Interview*
 
1) Vertel wie je bent en wat je kwijt wilt van je zelf en je familie!
 
Ik ben getogen en 51 jaar geleden geboren in Aalsmeer en ook nog getrouwd met een Aalsmeerder. Aalsmeerser kan het dus niet.  31 Jaar geleden ben ik getrouwd met Adri en we zijn begonnen in een huis aan de Mendelstraat. Nu wonen we alweer 22 jaar aan de Aalsmeerderweg met heel veel plezier. Ons huis ligt weliswaar onder de “Aalsmeerbaan” maar het huis is goed geïsoleerd en we storen ons niet al te veel aan het vliegtuiglawaai. Er zijn zoveel positieve dingen aan ons huis en tuin dat we dat beetje geluidsoverlast er op de koop bij nemen.
2) Heb je een baan?
 
In 1973 ben ik bij het rijkstuinbouw
consulentschap gaan werken dat het kantoor op de veiling aan de Legmeerdijk had. Daar heb ik 17 jaar gewerkt. Toen het kantoor werd verhuisd naar het Proefstation aan de Linnaeuslaan, ben ik van baan veranderd. Op het Proefstation werkte Adri en hoewel ons huwelijk prima is, leek ons op dezelfde plek werken niet echt gelukkig. Daarom ben ik in 1990 bij de gemeente Aalsmeer in dienst getreden. Eerst heb ik daar zeven jaar het secretariaat van de regionale indicatiecommissie bejaardenoorden en verpleeghuizen gerund, werk voor ouderen dus en sinds 1997 houd ik me bezig met de jeugd: leerplicht, leerlingenvervoer natuur- en milieu-educatie en nog een aantal onderwijsgerelateerde zaken.
 
3) Hoe ben je er toe gekomen om te gaan sjoelen?
 
In mijn jeugd heb ik aan gymnastiek, atletiek en volleybal gedaan. In 1979 heb ik een knieblessure opgelopen waaraan ik meerdere keren ben geopereerd. Actief sporten was er niet meer bij. Om toch iets in het verenigingsleven te blijven doen ben ik toen lid geworden van de sjoelclub. Sjoelen was in de familie bekend, ik ben immers een nichtje van Leen en Corrie Kuin en daar werd altijd gesjoeld.
Het duurde niet lang of ik werd ook gevraagd in het bestuur plaats te nemen. Ik weet niet meer precies hoelang, maar een heel aantal jaren heb ik het secretariaat van de vereniging gerund.
 
4) Buiten het sjoelen heb je dan nog andere hobby’s?
 
Hobby’s van mij zijn lezen en borduren. Voor de ingewijden: vooral borduren van een telpatroon. En wat lezen betreft ben ik gek op detectives, maar ook de ouderwetse streekroman mag ik graag lezen.
 
5) Hou je van muziek?
 
Als klein kind heb ik een groot aantal jaren accordeonlessen gehad. Eerst op zo’n klein formaatje, en later een wat grotere accordeon. Met een vriendin samen speelde ik ook gitaar waar we wat bij zongen, maar allemaal puur amateuristisch. Voor de personeelsvereniging bij mijn eerste werkgever heb ik wel meegedaan in een cabaret-clubje. Daar beleefde ik erg veel plezier aan. En samen met wat collega’s hebben we ook nog wel eens de dansmuziek op een feestavond verzorgd. Ik speelde dan op mijn accordeon. Later heb ik ook nog een aantal jaren orgelles gehad. Met name het klassieke genre sprak me dan heel erg aan.
Om naar te luisteren ben ik fan van Nederlandstalig. De nieuwste CD van Boudewijn de Groot (Lage Landen) vind ik weer helemaal te gek. Verder luister ik ook graag naar de groep Venice en verder licht klassiek (The New Londen Chorale of Il Divo b.v.)
 
6) Wat vind je van het hedendaagse leven?
 
In mijn werk heb ik veel met jongeren te maken en ik moet zeggen, ik ben niet jaloers op de jeugd van nu. Ik denk dat zij het veel moeilijker zullen krijgen om hun draai in de maatschappij te vinden dan de jongeren van dertig jaar geleden. De meesten zijn erg verwend en vinden het heel gewoon om altijd alles maar te hebben, te krijgen, of te kunnen kopen. Eerst werken en sparen voor iets is er niet meer bij. Verder zijn er natuurlijk ook wel heel veel positieve zaken in de huidige maatschappij die ook ik niet meer zou willen missen, denk alleen maar aan je computer, bijna onmisbaar geworden. Verder is de wereld heel klein geworden door alle moderne communicatiemiddelen en vervoersmiddelen en dat heeft toch ook zeker zijn voordelen.
 
 
7) Ga je wel eens op vakantie?
 
Ons vaste vakantie-adres bevindt zich op Gran Canaria. Een heerlijk eiland met het hele jaar door een zacht klimaat. De maanden november en april zijn we daar dan ook meest wel drie weken te vinden. Verder fietsen we zomers vaak weekendjes op de veluwe, in Drente of Brabant, ook daar genieten we erg van. Als het weer in Nederland wat beter zou zijn zomers zouden we wel eens een paar weken willen fietsen. Maar dat weet je in Nederland nu eenmaal nooit met het weer. Daarom houden we het toch maar op Gran Canaria.
 
8) Als je een grote prijs zou winnen, wat zou je daar mee gaan doen?
 
Ik geloof niet dat het iets uit zou maken in mijn leven als ik een grote prijs zou winnen. We hebben het heerlijk naar ons zin in ons huis, onze autootjes zijn oud, maar rijden nog prima en we gaan regelmatig op vakantie. Ik zou dus echt niet weten wat ik met een grote prijs zou doen.
 
9) Als je op de plek zou zitten van de koningin, wat zou je doelstelling zijn!
 
Op de plek van de koningin zou ik niet graag willen zitten. Altijd in de belangstelling maar echt veel invloed op de haagse politiek heeft ze volgens mij niet. Ik ben geen tegenstander van het koningshuis, het heeft toch wel zijn charme, maar met de koningin ruilen: voor geen goud!
 
10) Hou je van humor?
 
Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Vooral cabaret ben ik gek op. Een figuur als Youp van’t Hek bewonder ik uitermate. Zijn humor ligt niet iedereen, maar dat kan natuurlijk ook niet. Ook Paul de Leeuw kan ik erg om lachen. Hij is wel eens keihard, maar ook weer zo ontwapenend lief voor gehandicapten. Petje af voor zulke figuren.
 
11) Tenslotte,heb jezelf nog iets toe te voegen wat hier niet gevraagd is en dat je kwijt wilt?
 
Door mijn laatste knie-operatie in september (een complete nieuwe knie gekregen) ben ik dit clubjaar nog niet veel op de sjoelavonden geweest. Ik hoop echter in het nieuwe jaar de draad wel weer op te kunnen pakken en dan ook weer eens beter te gaan sjoelen. Want eerlijk is eerlijk, de laatste jaren was het knudde. Het plezier erin is er echter nog wel steeds, en dat is toch het belangrijkste.
 
Nel Zwartendijk.