Sjoelen Anders 4
Vóórdat de Algemene Nederlandse Sjoelbond werd opgericht was er in Alphen Noord-Brabant op 17 januari 1976, het eerste “Officieuze” Nederlandse Kampioenschap Sjoelen. Frans Krijnen werd kampioen met een score van 1.347 punten. Het toernooi was tevens een voorbereiding voor de eerste “Officieuze” Wereld Kampioenschappen Sjoelen. Ook deze werden in Alphen Noord-Brabant gehouden, twee maanden later, op 14 maart 1976.
Aanwezig waren o.a. André Jacobs (In de voorrondes 720 pnt. (144,00 gemiddeld) en daarmee favoriet voor de eindzege), Ronny Swiersema, Toine v.d. Eerebeemt, Anne Griede, Frans Krijnen, Jo Spakman, Frank Cordemeijer en veel anderen. Joop van Leeuwen sjoelclub Aalsmeer werd de eerste Wereld Kampioen met 1.376 punten. Ik was erbij en het was fantastisch om dat mee te maken

 

Bij de jeugd werd er al ene Siem Oostenbrink kampioen. De sfeer was geweldig, echt Brabant.
André Jacobs won later (10 april 1976) het 1 e Open Kampioenschap Sjoelen van Aalsmeer met 2 punten voorsprong op Joop van Leeuwen.
Ron Swiersema en Albert Geleijn werden daar 3 e en 4 e . Had André toch zijn revanche. Dan te bedenken dat beide er niet meer zijn.
De spanning op die toernooien was voelbaar. Het was meerdere keren per maand een landelijk treffen tussen alle sjoelers uit Nederland. Op dit moment zijn er landelijk slechts 8 Beker wedstrijden en 4 NK’s.
Vergeleken met andere sporten eigenlijk niet zoveel. Op bijgaande foto zie je hoeveel publiek er aanwezig was bij de toenmalige wedstrijden. Er was natuurlijk geen internet, overdag geen TV, geen mobieltjes, geen computers.

 

SPELSOORTEN – SPELSYSTEMEN.
Spelsystemen werden wel hier en daar gesjoeld, maar dat was nog niet zo bekend. Later kwam ik er pas achter dat er “Zaandams” werd gesjoeld (zie Sjoelen Anders 3) en ook “Helmonds” (komt in latere versie).
Hoe lang “Oost-Gronings” al bestond weet ik niet, maar al vrij lang.
Enkele spelsystemen zijn ontstaan, om kortere wedstrijden te krijgen indien er erg veel deelnemers waren. Kon toch iedereen aan de bak.

“Oost-Gronings” lijkt erg op “Zaandams”.
Oost-Gronings sjoel je met 24 schijven. Ook hier krijg je 20 punten BONUS indien alle schijven in de vakken zijn na 2 beurten. Het maakt niet uit in welke vakken. Net als bij Zaandams krijg je 50 punten
BONUS indien alle schijven erin liggen in één beurt.

Bij sjoelclub “DE SCHAVUIT uit Assen” worden ook wedstrijden gehouden met handicaps zoals:

Een gatenbak – een bak met vierkante schijven – en bak zonder zijkanten – een boogjes bak en een bak zonder achterkant
De spelsystemen die ze hebben gespeeld zijn:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                  Albert Geleijn aan de bak. Eerste WK in Alphen Noord-Brabant.                      Hij trok altijd veel publiek!

Triple Count - Oost-Gronings - 1-2-3-4 (ik noem dit Switch) – Paartjes en het systeem 20-2

{kijk eens op de website van ‘Sjoelclub de Schavuit’, interessant ook met handicap percentages. Sjoelclub Aalsmeer regelt de handicap door het puntensysteem. (Jan Postma is bij “sjoelclub de schavuit” recordhouder tien bakken met 1.477 punten!)

 

Wim Voorbij Sjoelen Anders 4 (26-08-2022)