……………………………………………TOEKOMST ! ?………………………………………..

 

Heeft er iemand kijk op de toekomst van het sjoelen. Wie kan er in zijn glazen BOL zien wat er over 20 jaar gebeurd of over 50 jaar? Vijf jaar in de toekomst kijken is al heel moeilijk, tien jaar is bijna onmogelijk en dertig jaar is dan wel heel ver weg. Er zijn grote bedrijven die mensen inhuren om dit voor ze te doen, maar niemand heeft de wijsheid in pacht. Maar wij kunnen wel dingen aanstippen. Wat dacht u van een vliegende auto en slimme lantaarnpalen en microfoontjes die allemaal DATA verzamelen. Smeltende poolkappen die we herstellen en de auto’s die geen brandstof meer nodig hebben. Mensen kunnen 200 jaar oud worden ziektes worden opgelost. 

Mogelijk komt de wereld kampioen sjoelen dan al enkele jaren uit Zuid-Korea. Er zijn daar zoveel sjoelers, dat ze een opleiding hebben voor scheidsrechters!

Mogelijk zijn de Wereld Kampioenschappen van 2050  in Australië en worden de sjoelbakken van de firma Heemskerk en Schilte wereldwijd verkocht met duizenden tegelijk.

Wie weet worden de televisie rechten voor het sjoelen voor miljarden (GELDONTWAARDING EN INFLATIE HE) verkocht aan Studio Sport, wanneer het programma dan nog zo heet, gezien de verwikkelingen daar in de laatste weken (maart 2023).

Stefan overleefd ons bijna allemaal en wordt nog wel een keer wereld kampioen.

Er zijn ook meerdere titels te winnen in de toekomst.  Wat te denken van wereld kampioenschappen 20-2, Libre, en Teams,

of mogelijk een Pentathlon Wereldkampioenschap.

Het bijzondere is, dat de Dames over enkele jaren HOGER GAAN SCOREN DAN DE HEREN !! –

De toekomst kent nog meer geheimen.

Het profsjoelen dat zijn intrede doet in 2032 geeft een run op het aantal leden. Het stijgt uit boven de 250.000 in Nederland en Wereldwijd zien we

meerdere miljoenen beoefenaars. Iedereen wil een graantje meepikken. Men denkt, dat het makkelijk is, thuis halen ze de 140 dus………..

Om in aanmerking te komen voor uitzending naar de WK heb zo rond 2040 een plaats nodig op de “International World Shuffle-ranking” bij de beste 100.

Je ziet, dit zijn nog maar enkele veranderingen, maar weet wel dat de eerste stappen zijn gezet door het bestuur van de A.N.S.

Zo zijn ze bezig met die mogelijke “ranking” of iets in die richting. Ook zal binnenkort de certificatie van de Heemskerk sjoelbak een feit zijn.

Ja.. wat voor sjoelleven hebben onze kinderen? Zullen robots mee gaan doen en worden die dan de perfecte 152 of zelfs 156 sjoelers?

Moeten sjoelers in de toekomst worden gecontroleerd op ingebouwde chips, waardoor ze beter gaan sjoelen?

Wedstrijden worden straks digitaal “gevolgd” en de steeds veranderende tussenstand zal zichtbaar worden op een groot scorebord.

Dit wordt tevens “direct” doorgespeeld naar Facebook en andere socialmedia, waardoor supporters thuis het sjoelen live kunnen volgen. Door het lidmaatschap van N.O.C. en N.S.F. komen ook de Olympische Spelen in zicht.TV rechten gaan geld opleveren voor de sjoelbond en sponsors vragen ons of hun naam op de sjoelbak mag komen.

Samen met de Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBD), de Nederlandse Darts Bond (NDB) en de Nederlandse Bowling Federatie NBF) komt de A.N.S in aanmerking voor die kwalificatie.

 

De regels van discriminatie spelen ook hier een rol. Waarom de ene sport wel en de andere niet. Men kan er niet meer omheen. Siem Oostenbrink wordt afgevaardigde van de A.N.S. in het N.O.C. en laat zich ook daar gelden! - Een mooie en terechte beloning voor zijn jarenlange prestaties binnen onze sport.

In 2077 krijgt de A.N.S. van de dan 74 jarige Koningin Amalia de Koninklijke onderscheiding en is van af dat moment *De Koninklijke Algemene Nederlandse Sjoelbond. (K.A.N.S.)*

Dat is toch mooi mensen. KANS is de mogelijkheid dat er iets moois gaat gebeuren. De topsjoelers worden nu veel vaker gecontroleerd op doping. Ook volgen tussentijdse testen op trainingslokaties. Je ziet: De A.N.S. wordt K.A.N.S. met onvoorstelbare mogelijkheden.

 Intussen wordt er al druk gebouwd aan het nieuwe hoofdkwartier en nationaal sjoelcentrum Nederland.

 

 

 

 

 

 

U begrijpt dat toekomstkijken hier een grapje is! – of…..

 

Spelsystemen integreren in de wedstrijdsport sjoelen, naast houden wat we hebben?

Het biljarten kent meerdere spelsystemen en die worden mondiaal gespeeld. Het sjoelen kent ook veel spelsystemen, maar individueel zie je slechts LIBRE en 20-2 terug op de toernooien. Het is volgens mij al jaren een gemis. Je bent gauw klaar met een demonstratie wanneer je slechts LIBRE laat zien. Na 4 minuten gaat iedereen koffie drinken. Het sjoelen moet op de “schop”. Het aantal leden is van 25.000 terug naar ruim 500. DAN HAD ER AL IETS MOETEN GEBEUREN. Bijvoorbeeld spelsystemen.  Maar ook wedstrijden die “meetellen” in het hele land. JE LATEN ZIEN!

Er zijn 3 mogelijkheden om spelsystemen in te zetten.

  1. Een toernooi waar één spelsysteem wordt gesjoeld. Wat we nu doen met LIBRE en 20-2.

Andere spelsystemen op deze manier doen heeft slechts waarde indien er NK en/of WK aan gekoppeld is

 

  1. Een toernooi waar meerdere spelsystemen worden gesjoeld. Een pentathlon (vijf) zou dan de mooiste vorm zijn, wanneer de spelsystemen tegelijk, door elkaar worden gesjoeld. Organisatorisch hebben we dat bij de sjoelclub Aalsmeer in de jaren 70-80 !! al eens gedaan en zelfs zonder computer voor de tussenstanden en uitslagen. Per klasse heb je na een eerste ronde een tussenstand in elk spelsysteem! Voor de spanning is het belangrijk niet één spelsysteem in zijn geheel af te werken en dan te beginnen met het tweede, maar tegelijkertijd elk spelsysteem te spelen. Ook hier geldt, dat het zin heeft wanneer het wordt gekoppeld aan een NK en/of WK

 

  1. De 3e mogelijkheid lijkt het meest praktisch. Bij deze wedstrijdvorm wordt per spelsysteem een score vastgesteld. Indien je die score behaald ga je naar het volgende spelsysteem. Uitleg in SJOELEN ANDERS 24.

 

 

Wim Voorbij Sjoelen Anders 23     (22-3-2023)