Sjoelen Anders 15 (ONE HUNDRED AND EIGHTY – SJOELTOERNOOIEN – VARA TV -A.N.S.)

Spelsystemen

Het spelsysteem 180 (ONE HUNDRED AND EIGTHY) is ontstaan, door de sport DARTHS. Het systeem is een logische andere manier van series tellen.

 • One Hundred and Eighty wordt gesjoeld met dertig schijven.
 • Er worden drie onderbeurten gespeeld.
 • De uitzondering is de puntentelling.
 • Er zijn slechts drie series.
 • Een serie bestaat uit:   Eén schijf in het vakje één (1 punt).
 • Twee schijven in het vakje twee (4 punten).
 • Drie schijven in het vakje drie (9 punten).
 • Vier schijven in het vakje vier (16 punten).

 

 • Verschil bij het stapelen:
  • De schijven worden gestapeld op één hoog in het vakje één.
  • Op twee hoog (twee op elkaar) in het vakje twee.
  • Op drie hoog in het vakje drie en
  • Op vier hoog in het vakje vier.

Met 30 schijven zijn drie series mogelijk, wat een maximumscore van 180 punten oplevert (serie is 30 punten X 2 is 60 punten).

Tijdens de tweede onderbeurt kunnen er maximaal zes schijven bij in het vakje vier. Er zijn er 12 nodig, dus de 180 score kan in twee onderbeurten worden gehaald.

Er volgt dan een bonus schijf. Hoogst haalbare maximum is 180 punten, maar met de bonus schijf 184 punten!

 

De enige spelsystemen die op dit moment weleens worden gespeeld zijn “koppelsjoelen” en “20-2”. Als sport zijn we blijven hangen in LIBRE, terwijl er daarnaast erg veel mogelijkheden zijn binnen die spelsystemen, waar we niet veel tot niets mee hebben gedaan.

                                                                             ………………………………………………………………HISTORIE………………………………………………………………….

 

In het jaar van de oprichting van de A.N.S. werd in Aalsmeer (april 1977) een officieus Nederlands Kampioenschap gehouden. Rafiek Karamat werd de winnaar met 1.452 punten. De sjoelbond in oprichting was betrokken bij dit kampioenschap maar zou een jaar later het eerste officiële NK sjoelen organiseren.

Ook in 1977, ruim een week na de oprichting van de A.N.S. was er het eerste open Haagse sjoelkampioenschap. Op dit toernooi kwamen 600 deelnemers af en behaalde de winnaar bij de dames CLARA ANTES een hoger gemiddelde dan de winnaar bij de heren. Clara sjoelde 1.433 punten bij elkaar en de winnaar bij de heren, Joop van Leeuwen uit Aalsmeer 1.426 punten. Hij versloeg hier wel de officieuze Nederlands kampioen Rafiek Karamat die 1.415 behaalde.

De toernooien werden vaak gesponsord (hier in Den Haag) het Haags Vakantie comité, Dagblad het Binnenhof, Vroom en Dreesman Den Haag en Homas Spelen. Toernooien bleven elkaar opvolgen.

Zo won Henk Mulder in Zaandam met 1.433 punten en PIA MULDER (1.357) bij de dames. Nog geen week later won PIA alweer, nu in Assen (1.368), het 2e open Drents Kampioenschap. Ene G.F. Blank won dit toernooi vóór Ronny Swiersema en Jaap Been. Dit was een verassing, want van de heer Blank heb ik nooit meer iets gehoord. Die dag werden TV opnamen gemaakt voor het programma RETTEKETET KUKELEKU van de VARA.

De toernooien gingen nog enkele jaren door, maar daarna werd het minder. Binnen de reglementen van de A.N.S. was opgenomen, dat de A.N.S.-kampioenschappen kon organiseren, maar clubs niet.  Bovendien kwamen de Regionale Kampioenschappen. Het aantal “ontmoetingen”, tussen de topsjoelers van Nederland werd daardoor minder. In het eerste jaar was dat dus nog niet merkbaar. (1977-1978)

Links Blank en rechts Pia

VARA-ombudsman (1977) Johan van Minnen reikt de zilveren VARA-haan

uit aan allround winnaar G.F. Blank.