Sjoelen – Anders 3
Sjoelen stond rond die begin jaren veel in de krant. En dan die teksten….. Ik zet hieronder een eerste korte samenvatting, waar je nu alleen maar van kunt dromen:
“Ruim 400 sjoelers” en “Driehonderd sjoelers aan de bak” – “Naast de honderden sjoelers ook veel publiek”- Ruim 300 enthousiaste sjoelers (sters) jong en oud uit alle delen van het land”- “Het is bijna ongelooflijk voor mensen, die niet in de sjoelsport thuis zijn, om te begrijpen wat hier nu precies gaande is” – Zo’n 400 mensen die intensief sjoelen en daarbij een GEMIDDELDE scoren, wat de huis- tuin en keuken sjoeler nooit in één sjoelpartij behaalt”.

Wedstrijden bestonden uit meerdere voorrondes met uiteindelijk een finale over tien bakken aan het eind van de dag. De namen van de spelers in die finale werden door de speaker opgenoemd en vaak kwam een wethouder ook nog een woordje doen. Men vond het belangrijk genoeg toen.
Tegenwoordig kunnen we op een andere manier weer “AAN DE BAK (weg) TIMMEREN”. Sjoelclub Aalsmeer doet dat goed, door de website, de kranten artikelen en de competitie. Het bestuur verdiend daarvoor een dikke pluim.
SPELSOORTEN
Op 27-11-1980 was het zover. De eerste spelsoorten avond bij sjoelclub Aalsmeer: Zaandams en Single Count.
Zaandams werd al jaren gespeeld in de kantine van VERKADE in Zaandam. Wanneer je dat voor de eerste keer speelt verlies je van de regelmatige beoefenaars. Door de bonus kun je veel extra punten verdienen. De betere sjoelers hadden na één beurt vaak al 4 schijven in het vakje drie en 4 schijven in het vakje vier. Ze schoven er 4 in het vakje één en de rest allemaal in het vakje twee. (IN 2 BEURTEN!). Hierdoor hadden ze vaak de 20 punten BONUS. Wanneer je het spelletje nog niet gewend was, dacht je daar niet direct aan.
Single Count wordt elke beurt meegeteld. Je wordt dan wel gedwongen in die eerste beurt de schijven al goed te verdelen over alle vakken. Op die manier beïnvloed het jou manier van sjoelen en dat is nou precies de bedoeling van een spelsysteem.

 

 

Jan Drent zag ik tijdens een finale van een Bekerwedstrijd (26 januari 2019 in Zwolle) met 10-4 winnen van Ronald Polman. Ze sjoelden beide op top niveau, prachtig om naar te kijken. Ik zat er boven op als scheidsrechter, toen Jan in de eerste beurt 27 schijven er in één keer in sjoelde.

Voor Single Count had hij 127 + 148 + 152 gehad (427 punten).

 

JAN DRENT IN EEN ANDERE 

BEKER FINALE.

 

 

 

Op You Tube kun je Jan Klein in die eerste beurt 144 zien sjoelen.
Bij zoeken invullen: -Jan Klein sjoelen NK 2015-.
Ook Jan kwam tot 152, wat bij Single Count een slordige 444 punten had opgeleverd. (144 + 148 +152)

Bij Single Count had de ene Jan van de andere Jan gewonnen, maar bij Libre was het gelijkspel.
Daar zit nou net het VERSCHIL van die spelsystemen.                                                                                                                                                             Jan Klein NK 2015 score 152 punten na een eerste beurt van 144               

 

              Wim Voorbij (19-08-2022)