Sjoelen Anders 22 (7777+2 – One Hundred Eighty Switch – NK-Open Lucht Sjoelen Hoorn

De spelsystemen.

7777+2

Het lijkt een simpele maar blijft moeilijk. (FOUR TIMES SEVEN PLUS TWO)

Een vakje wordt “vol” gesjoeld tot en met de 7e schijf. Daarna wordt een tweede vakje “vol” gesjoeld tot en met die 7e schijf. Dan het 3e vakje en daarna het 4e vakje. De laatste twee schijven zijn “vrij”.

De volgorde is ook vrij. Er zijn 2 4 !!  mogelijkheden van de volgorde te bedenken en dan wordt dit ineens een behoorlijk trainingsmonster. Ik kan je zeggen dat ik deze nooit deed. In vroeger tijden had je het rechtstreeks sjoelen nog niet. Het was vooral combineren.

 

Het volgende spelsysteem is mogelijk het moeilijkste spelsysteem bij het sjoelen!

Zo rond 1977-1978 trainde ik met “Handicap” en dit systeem.

 

ONE HUNDRED EIGTHY SWITCH

 Het systeem vraagt de volgende verplichte volgorde:

  • 1 schijf in het vakje 1
  • 2 schijven in het vakje 2
  • 3 schijven in het vakje 3
  • 4 schijven in het vakje 4
  • Het voorgaande wordt nog twee keer herhaald.
  • Schijven die in een verkeerd vak terechtkomen (te vroeg) worden er na de onderbeurt

uitgehaald. De schijven worden weer ingezet tijdens de volgende beurt.

Het maximum is 180 punten.

  • 180 Punten zijn er bij 3 schijven in het vakje 1, 6 in het vakje 2, 9 in het vakje 3 en 12 in het vakje 4
  • Het is de 3e vorm van ONE HUNDRED AND EIGTHY. (zie sjoelen 15 en sjoelen 21)

                                                                                               ………………………………………………………HISTORIE…………………………………………………………….

Nederlands Kampioenschap “In de Open Lucht Sjoelen”. 26-07-1978 in Hoorn.

Hoorn van alle markten thuis. “Schuiven met schijven”, stond er bij een foto. Er was steeds “pers” bij de sjoelwedstrijden. Van deze Kampioenschappen stonden zeker 6 foto’s in de kranten. Het Noordhollands Dagblad – het Westfries Dagblad.

Het motto in Hoorn:  HOORN ÉÉN GROTE SJOELBAK. Zoals de titel al laat zien: het was in de open lucht. Ik weet nog dat de finale uiteindelijk onder marktkraam tenten werd gedaan, vanwege licht miezerig weer. De sjoelbakken werden ook wat vochtig en werden stroever. Kijkers met natte regenjassen en paraplu’s zorgden toch voor wat water druppels op de bakken. Niet voor niets OPENLUCHT. Door dan de schijf een klein beetje te laten “stuiteren” had je geen last van de stroevere bakken.

Er waren ruim 500 deelnemers! Op de HOMAS-Sjoelbakken werd dan ook driftig gesjoeld. De krant omschreef het als volgt: Uiterste concentratie. De “steen” geklemd tussen drie vingers, de blik strak gericht op één van de vier “gaten” waarin de “steen” moet verdwijnen. Dan een soepele, maar flitsende beweging met de pols en langzaam maar zeker schuift de blankhouten schijf richting ‘vier’ om net in het “hokje” tot stilstand te komen. Dat is de manier waarop de grootmeesters “van de sjoelbak” hun hoge puntentotalen bij elkaar werpen.

De “huis-tuin-en-keuken sjoelers” doen het allemaal wat anders. Minder doordacht, met meer kracht, allemaal wat anders (Sjoelen anders he!).

En zonder de bijna gênant hooghartige trefzekerheid van de kopstukken. De lol was er ‘gisteren’ tijdens de sjoel dag van de Hoorn van alle Markten thuis manifestatie niet minder om.

Voor anderhalve gulden konden de markt bezoekers een deelnemerskaart krijgen om drie potjes te sjoelen. Zowel de crack als de kruk kon aan zijn trekken komen door een indeling in verschillende klassen.

Alleen bij de specialisten werd een finale gesjoeld over tien beurten.

 

Bij de jeugd werd  ene Piet Groenendijk uit Ter Apel de winnaar voor Rein de Vries uit Emmer-Compascuum. Ook bij de dames een bekende: eerste werd hier Nelly Eekhof uit Groningen voor Ria Bruggink uit Zutphen

De jongste jeugdgroep was voor Erwin Stokkermans uit Uithoorn (zoon van Rien Stokkermans, sjoelclub Aalsmeer)

Bij de specialisten: 1. Wim Voorbij 1.417 punten              2. Rafiek Karamat 1.415 punten                en 3. Jan Oostenbrink 1.350

 

 

Wim Voorbij Sjoelen Anders 22      (2-3-2023)