Sjoelen Anders 16 (bekende Nederlanders en TV – Moyenne 1 en 2 en Wist U dat?)

 

Er zijn nogal wat bekende Nederlanders in beeld geweest bij het sjoelen. In  “sjoelen anders 15”, zagen we Johan van Minnen de Zilveren VARA-haan uitreiken. 

Zo reikte Erica Terpstra de bokaal uit bij het WK, waar Dick Eijlers wereldkampioen werd op 15 jarige leeftijd. De tweelingbroers Ronald en Michel Mulder, topsprinters 500 meter schaatsen, die onderling een sjoelwedstrijd speelden (zie foto 1).

In 1978 zijn Joop van Leeuwen en Wim Voorbij bij het programma voor de Vuist weg van Willem Duijs geweest. Op de bleke foto, Joop als wereldkampioen in gesprek. Ik zette de bak goed.

Meerdere leden van sjoelclub Aalsmeer, waaronder Nederlands Kampioen Petra Houweling, in een programma van Paul de Leeuw. Paul maakte grapjes, wat nou niet het sjoelen bevorderde. Ook Siem Oostenbrink die in “De Wereld Draait Door” van Matthijs van Nieuwkerk te zien was. Toch nog eens aan Siem vragen, hoe dat was bij Matthijs? Guido Keepers (zie foto 2 met links André van der Aart en rechts Corné Schiks) die de contacten legde met Matthijs, had toen het plan om sjoelen op de kaart te zetten en vond dat sjoelen net als Darts een professionele sport kon worden. Het is er nog niet van gekomen.

Wanneer je de verschillende programma’s op TV ziet, dan weet ik zeker dat erg veel mensen op het puntje van de stoel zouden zitten wanneer ze onze toppers zouden zien sjoelen.

John de Mol blijkt op Oudejaarsavond te sjoelen!, die is zeker geïnteresseerd.

 

Voor de TV zijn er wel wat aanpassingen nodig aan het spelsysteem. De TEN-PACK lijkt mij een fantastisch systeem. Snel, spannend, meerdere mogelijkheden.

Spelsystemen

Tijdens trainen vroeger bedacht ik steeds manieren om het thuis moeilijker te maken. Je “eigen” sjoelbak kun je dromen, die wordt voor jou steeds makkelijker. Kom je dan op wedstrijden dan staan er ineens heel veel en allemaal een beetje verschillend.

Ik ken meerdere sjoelers met meer dan één sjoelbak thuis. De eerste was een fanatieke sjoeler in Havelte. Hij had in de jaren 1977/1978 in een bijgebouw tien sjoelbakken naast elkaar op tafeltjes staan met voldoende afstand. Wanneer hij ging trainen dan zette hij bij alle sjoelbakken de schijven klaar en dan begon hij te sjoelen.

Ik ben daar een keer geweest, maar daar kom ik later nog wel op terug.

 

Eén van de spelsystemen die ik toepaste was ook MOYENNE. Er is een versie 1 en 2 van.

 

Moyenne-1

  • Moyenne-1 wordt gesjoeld met dertig schijven.
  • Er worden drie onderbeurten gespeeld.
  • Spelregels zijn als bij Libre.
  • Opstapelen van de schijven net als bij Libre.
  • Verschil: de eerste onderbeurt begint met TIEN schijven.
  • De tweede onderbeurt begint ook met TIEN schijven, namelijk de schijven die in de eerste onderbeurt zijn gemist, aangevuld tot tien.
  • Bij de derde onderbeurt krijg je de schijven die zijn gemist en alle overgebleven schijven.

 

Variatie:

Het aantal schijven waarmee wordt begonnen in de eerste onderbeurt kan anders worden ingevuld. Per klasse is er mee te “schuiven”. Hoogst haalbare maximum is 148 punten!

Moyenne-2

Moyenne-2 bijna als Moyenne-1.

  • Er worden drie onderbeurten gespeeld.
  • Spelregels zijn als bij Libre.
  • Verschil met Moyenne-1
  • De eerste en tweede onderbeurt zijn precies hetzelfde als bij Moyenne-1.
  • Bij de derde onderbeurt krijg je echter evenveel schijven terug als er gescoord zijn.
  • Zijn dat er 15, dan krijg je er 15. Maar zijn het er slechts 10, dan krijg je er maar 10!
  • Hoogst haalbare maximum is ook hier 148 punten!

 

NOG EENTJE OVER ONS HUIDIGE MATERIAAL.

Wist u dat 74.7 % van de HEREN HOOFDKLASSE A, tijdens de finales van het NK (van 1991 t/m 2022) een gemiddelde haalde van meer dan 140.

Wist u dat slechts 23,08 % van de HEREN HOOFDKLASSE A, tijdens de finale van het NK 2022 een gemiddelde haalde van meer dan 140.

Wist u dat dit in 1997 zelfs 98% was!!!!!

Wist u dat het materiaal op dit moment slecht is?. Ja dat wist u!  

 

Wim Voorbij Sjoelen Anders 16 (25-11-2022)