Sjoelen Anders 12 

                                                                                  ………………………………………………………………..HISTORIE……………………………………………………………………

Overal in Nederland:  Aalsmeer - Arnhem – Lisse – de Drechtstreek - Dordrecht – Hoekse Waard – Meppel – Nijmegen – Lisserbroek – Alphen Noord-Brabant – Rijsbergen – Havelte – Groningen – Dukenburg Nijmegen – Twente Borne – Maas en Waal – Hoorn – Amersfoort – Rotterdam – Gorinchem - Bavel – Baambrugge –etc. etc. werden sjoelwedstrijden gehouden. Het rijtje namen kan makkelijk worden verdubbeld. Het aantal wedstrijden per jaar lag veel hoger dan tegenwoordig. Dit bleef zo tot de oprichting van de sjoelbond. (14 mei 1977). De eerste jaren bleef het nog een beetje hetzelfde, hoewel de kentering was begonnen. De sjoelbond organiseerde al snel Regionale Kampioenschappen met daaruit de afvaardiging naar het NK. Op die dagen sjoelde je niet meer landelijk, waardoor verschillende toernooien afvielen.

Mary Rumamory – Frank Cordemeijer en rechts achter Siem Oostenbrink

Toernooien.
Zo won Ronny Swiersema na het EK in Lisse op 30-10-1976 ook het Kampioenschap van WINSCHOTEN op 6 november met 1.410 punten en op 13 november was hij alweer winnaar in GRONINGEN-ZUID met 1.420 punten. Elke week was er wel een toernooi in Nederland, waar het tjok vol was met sjoelers. Op diezelfde 13 e november won ik het Open Kampioenschap van de Drechtstreek met 1.412 punten vóór Rafiek Karamat (1.402 pnt.) Het kwam vaker voor, dat er twee of zelfs VIER OPEN toernooien op één dag werden georganiseerd.

De DAMES.
Barend noemde al:
 Dit Geleijn, die in één beurt de 140 haalde.
 In 1975 werd mevr. S. van Dinter winnaar van het Limburgse Kampioenschap Sjoelen. (Bij de heren Albert Geleijn.)
 Mevrouw Joossen uit Breda werd wereldkampioen sjoelen bij de Dames in 1976 (samen met Joop van Leeuwen uit Aalsmeer bij de Heren en ene Siem Oostenbrink bij de jeugd.).
 Gerda Imanse was Nederlands Kampioen in 1976. Ze zou later nog een paar keer als 3 e eindigen.
 Ook Henriette Rutgers uit Wageningen won toernooien in die tijd (zo won ze in de Bloemhof in Aalsmeer in 1976).
 Ook in Antwerpen was het raak. Frank Cordemeijer bij de heren, maar bij de Dames: mevrouw H. Adriaans uit Helmond voor Pia Geleijn. Daar was ineens Pia, toen nog uit Zaandam. In hetzelfde jaar duikt een andere dame op:
 Mary Rumamory (zie foto) uit Assen, die met Pia Geleijn streed om de eerste plaats in Groningen (oktober 1976). Mary 698 punten (139,60) en Pia 691 punten (138,20).
 Mary Rumamory won later ook Amsterdam 701 Het was stuivertje wisselen, want:
 Pia won het Utrechtse Kampioenschap in Lopik
 net voor Tiny Amsing. Met bussen vol waren de sjoelers uit Aalsmeer, Zaandam en Lisse gekomen. Joop van Leeuwen won bij de Heren

Spelsystemen.
SIX-PACK:
Dit spelsysteem wordt gespeeld in man tegen man en vrouw tegen vrouw systeem. Beide deelnemers starten met 100 punten en degene die het eerst bij exact 0 punten is, is winnaar.

 Er wordt om en om gespeeld met 6 schijven, waarbij de maximale score voor de beurt 28 punten is.
 Om exact op 0 te komen moet geëindigd worden met een schijf in de drie of de vier.
 Dit spelsysteem kan gespeeld worden in legs en/of setsysteem.
 Vanuit een voorronde Libre of 20-2 wordt de volgorde vastgesteld voor het Hoofdtoernooi.
 Het hoofdtoernooi is een wedstrijd waar iedereen alle ronden speelt.
 Er wordt gespeeld volgens het set systeem.
 Een set bestaat uit legs en wanneer een speler in een set niet meer in te halen is op legs, dan wint hij/zij de set.
 Hierbij geldt het volgende: -Tot aan de finale wordt gespeeld op basis van beste van drie sets, d.w.z. de speler die het eerst twee sets heeft gewonnen, is winnaar van de partij. Een set wordt gespeeld op basis van beste van drie legs, d.w.z. de speler die het eerst twee legs heeft gewonnen, is winnaar van de set.
 De finale wordt gespeeld op basis van beste van vijf sets, d.w.z. de speler die het eerst drie sets wint, is winnaar van de finale.

Wim Voorbij Sjoelen Anders (28-10-2022)

Bij de laatste 16 waren geen Dames meer.