Sjoelen Anders 10

                                                                                                                                                                                    ………………………………….HISTORIE……………………………

Vanaf 1945 tot 1964 is Barend Geleijn zonder onderbreking sjoelkampioen geweest van de buurtvereniging “De Bosrand” en tevens met slechts één jaar onderbreking ook steeds sjoelkampioen van “Veloso”. Veel verenigingen in Aalsmeer-Oost vooral en ook in andere gemeenten in Nederland, hadden naast hun bezigheden als voetbal, korfbal e.a. ook vaak enkele sjoelbakken staan. Tegenwoordig zie je Dart-borden.

Barend sjoelde elke week minstens vier avonden. Zijn familieleden waren ook fervente sjoelliefhebbers. Kleine groepjes gingen wekelijks bij elkaar sjoelen. Het koffiedrinken werd gedaan wanneer iemand even niet aan de beurt was. Ook Barend zei: “Het is maar net welke bak je treft”. Het materiaal was toen nog niet de Homas bak. De sjoelbakken waar Barend op sjoelde waren stroef. Met de “gladde” Homas bakken lukte het hem later minder goed.

Hij had in zijn eigen sjoelbak een nieuwe bodem laten maken. De sjoelbak werd er niet gemakkelijker op. Tijdens een wedstrijd werd toen al goed opgelet dat iedereen op dezelfde bakken sjoelde. Barend vertelde ook over Dit Geleijn die in één keer (één onderbeurt) 140 punten scoorde. Hij zelf was niet verder gekomen dan 129 punten in één beurt. Hieraan zie je dat hun kwaliteiten op het niveau lagen van de huidige topsjoelers.

Barend vond toen de oprichting van een aparte sjoelvereniging niet nodig. Hij vond dat er toch al te veel verenigingen waren. Bij de meeste verenigingen kon je ook sjoelen. In Burgerveen was wel een sjoelclub, die al ruim 60 leden telde. Met zijn mede sjoelers heeft Barend eens tegen Burgerveen gesjoeld, maar die club was geen partij voor hen. Hij noemde ook nog Gijs Jongkind die 724 punten haalde in vijf beurten. Verjaardagen werden verzet en niet de sjoelavond. Dit was de basis voor de latere Sjoelclub Aalsmeer met Barend Geleijn als kampioen, 37 keer in 19 jaar.!!

SPELSYSTEMEN - Koppelsjoelen

Sjoelclub Aalsmeer organiseert 5 november 2022 voor de 40e keer het Open Koppel Toernooi van Aalsmeer.

In 1982 was het de eerste keer koppelen. De winnaars behaalden 114,20 punten (Deen Broos en Wagtmans). In die 40 jaar is het gemiddelde van de winnaars snel gegroeid. In 1986 was dit al 130,77 en in 2019 was de hoogste score ooit met 136,47 punten. (Tim van Sommeren en Ronald Polman). Op bovenstaande grafiek is het verloop van de winnaars scores te zien. Na 1987 kwam het gemiddelde van de winnaars nog slechts vier keer onder die 130 punten gemiddeld. Het geeft aan hoe sterk de bezetting van het deelnemersveld steeds is. Ideaal is het moment zo vlak voor de NK-Koppelen. Iedereen wil dan nog wel even “aan de bak”.

In 1982 en 1983 wordt bovengenoemde Barend Geleijn samen met Tiny Amsing 7e

Voor de mensen die dit lezen en nog niet weten wat dat koppelen precies is, kom kijken op 5 november in het Dorpshuis ’t Podium – Kudelstaartseweg 239 in Kudelstaart. Aanvang: 10.30 uur. Er worden 30 bakken gesjoeld.

Wim Voorbij Sjoelen Anders 10 (7-10-2022)