Sjoelen Anders 8                                                                                                                                  

                                                                                 ………………………………………………………………….Historie…………………………………………………………………………

Inmiddels 30 oktober 1976. Die dag het Officieuze Europese Kampioenschap Sjoelen in de HOHABO hallen in Lisse.  Nadat wij er hebben gesjoeld werd de voorgevel gemoderniseerd. Ik weet niet of het geluid van het sjoelen voor scheuren in de muren had gezorgd, maar het was bijna het laatste evenement vóór de verbouwing.

Het was een spektakel. Tijdens de jeugd finale kwam er, voor iedereen onaangekondigd, een tamboerkorps binnenlopen, muziek makend en wel. In de hallen was de akoestiek er niet op gemaakt en voor de concentratie van de jeugdsjoelers niet zo best. Ik adviseerde mijn broer Frank (in overleg met de scheidsrechter) te wachten met sjoelen, tot de fanfare weer was vertrokken. Na afloop mocht mijn broer de rest van zijn sjoelbakken spelen, indien hij theoretisch nog kans had bij de eerste drie te komen. Hij had nog kans en kon toen in alle rust in zijn eentje,  verder sjoelen en werd Europees Kampioen bij de jeugd. De tactiek had haar intrede gedaan!

Voor de specialisten moest de finale toen nog beginnen. Dezelfde sjoelers waren weer aanwezig. De tien die de finale speelden kwamen tot de volgende resultaten:

1e werd Ronny Swiersema met 1.428 punten.

2e Wim Voorbij 1.426 punten en

3e Rafiek Karamat met 1.416 punten.

Precies de drie sjoelers die een week eerder bovenaan eindigden, de volgorde was even anders. Verder waren er nog (4 t/m 10) André Jacobs (1.378), Wim Bruggink, Henk Mulder, Jan Vermetten, Hans van Leeuwen, Isaak Sadiek en Joop van Leeuwen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

v.l.n.r.: Rafiek Karamat, Ronny Swiersema en Wim Voorbij

Spelsystemen.

  • Een eerste Meerkamp werd gespeeld in Hoogkerk op 15 jan 1983 met Zaandams – Single Count – Libre en Triple Count

Zelf ben ik er niet bij geweest, maar ik weet wel dat ik het jammer vond. Ik speelde in die tijd al veel minder en ging weinig naar toernooien. In Hoogkerk werden de spelsystemen ná elkaar gespeeld. Je kon winnaar worden van één spelsysteem, maar ook van het gehele toernooi. Mooier is, wanneer alle spelsystemen tegelijk worden gespeeld. Na één ronde is er dan een tussenstand bij elk spelsysteem, die na de 2e ronde weer ingrijpend veranderd. De spanning (je weet steeds wat er gesjoeld is, maar de tussenstanden veranderen na elke ronde) neemt tijdens zo’n toernooi toe. Tegenwoordig met computers moet dit makkelijk te doen zijn. Binnen één klasse dient wel elk spelsysteem op dezelfde bakken te worden gespeeld. Voor elk spelsysteem apart een serie sjoelbakken. Vijf keer vijf sjoelbakken of zelfs vijf keer tien sjoelbakken.

Een spelsysteem wat zeker ook in aanmerking komt is SWITCH of CHANGE.

 

Change. De basisregels als bij Libre. Nadat de eerste schijf “gescoord” is heb je keus uit drie vakken. Komt de eerste schijf in de VIER, dan geldt bij CHANGE, dat je nu keus hebt uit de vakken EEN, TWEE en DRIE. Je dient dus iedere keer te wisselen van vak. Gaan er twee tegelijk in, in twee verschillende vakken, dan heft dit de regel voor één schijf op. Ook twee schijven tegelijk in één vak is okay, maar dan blijft de regel tellen.

Elke volgende onderbeurt is de eerste schijf weer “Vrij”. Ook vanaf 140 punten zijn de volgende twee schijven “vrij” . Change is makkelijker dan Switch. (zie volgende SJOELEN ANDERS)

 

Wim Voorbij  Sjoelen Anders (23-9-2022)