te Kudelstaart, opgericht 17 mei 1976
Home » Interview » Interview landelijk » Iko van Elburg

Iko van Elburg

1)  Vertel wie je bent en wat je kwijt wilt van je zelf en je familie!

Ik ben Iko van Elburg, geboren op 29 januari 1968 in Amsterdam. Ik heb tot 1977 in Amsterdam gewoond en ook tussen 1988 en 2002. Daar tussenin heb ik in Zeeland gewoond en nu woon ik al 7 jaar met plezier in Purmerend. Ik heb 2 broers en 2 zussen, uit 1969, 1970, 1976 en 1978. Ik ben opgegroeid bij mijn moeder en pleegvader.

2)  Hoe ben je er toe gekomen om te gaan sjoelen?

Wij sjoelden vroeger veel thuis, op een homas speelgoedbak. Ik heb in 1980 ofzo een keer meegedaan met een sjoelwedstrijd in een voetbalkantine. Met 112 punten werd ik winnaar van al mijn voetbalmaatjes. Mijn vader (Fred – voor velen nog een bekende) sjoelde sinds 1982 bij EASC Osdorp, later EASV. Ik heb in 1984 eens voor hem honderden sjoelbriefjes gemaakt (dan hoefde hij dat niet te doen haha). Pas in 1988, toen ik op kamers in Amsterdam ging en geblesseerd raakte met voetballen, ben ik eens mee gegaan naar EASV. Ik ben gelijk lid geworden en heb sindsdien (m.u.v. het jaar 1994) onafgebroken daar gesjoeld.

a)  Ben je een wedstrijd sjoeler of is het alleen de gezelligheid. enz. enz.

Het gaat mij om de combinatie tussen prestatie en gezelligheid. Ik wil altijd wel een doel hebben en speel niet zomaar omdat mijn handen moeten bewegen. Helaas moet ik het van veel oefenen hebben want natuurlijke aanleg heb ik niet zo…maar voor oefenen ontbreekt de tijd (gezin & werk!) dus blijft het beperkt tot de wekelijkse clubavonden, de interclub en verder natuurlijk de selectiewedstrijden en 4-5 keer per jaar een open toernooi. Meestal in afdeling West. Als ik ergens heen ga dan wil ik ook presteren, anders ben ik niet gemotiveerd. Mijn doel blijft de A-klasse (140+) maar daarvoor moet je offers brengen.

b)  Heb je wel eens een aansprekende sjoelprijs gewonnen, voor je eigen gevoel.

Sjoelprijs…ik ben de laatste jaren clubkampioen bij EASV maar dat stelt niet zoveel voor. Het is meer omdat er geen echte A-sjoelers (meer) bij ons spelen. Wel heb ik enkele goede prestaties bij selectiewedstrijden of in Barneveld gehaald. De echte klapper moet nog komen…Wel houd ik alles bij. Ik heb dus nog al mijn scorebriefjes sinds 1988 en ben dol op statistieken. Hoe meer cijfertjes, hoe leuker.

c)  Bij welke club sjoel je nu en heb je eventueel ook nog een andere club gehad.

Ik speel dus nu bij EASV en ben daar ook wedstrijdleider en penningmeester. Ik verzorg iedere 2 weken ons clubblaadje en fungeer als contactpersoon voor onze (kleine) club. In 1994 heb ik 1 jaar met heel veel plezier en succes bij ASV Haarlem gespeeld. Ik denk daar nog vaak aan terug, jammer dat die club niet meer bestaat. Op een blauwe maandag heb ik in Almere gesjoeld (1990) maar dat vond ik minder leuk.

3)  Buiten het sjoelen heb je dan nog andere hobby’s?

Ik heb een seizoenkaart bij Ajax. Door een drukke baan (36 uur in Amsterdam) en een gezin (Els en dochter Leonne uit 2003) is er nauwelijks tijd voor andere dingen. Het huis vergt ook onderhoud…Hoewel ik veel bewaar ben ik geen verzamelaar ofzo. Films kijk ik nauwelijks en boeken heb ik wel maar ik kom er niet aan toe. Ik houd wel van wandelen in de natuur en kijk graag naar topsport. Het bestuurswerk bij EASV is ook een hobby op zich.

4)  Hou je van muziek?

Ik houd van muziek. Ik heb dansles gehad in 1984 maar kan alleen de Weense wals en de Foxtrot nog. Qua muziek heb ik een brede smaak. Veel jaren ’80 etc. In de auto staat Sky Radio op maar dat verveelt op den duur ook. Toppers: Phil Collins, Simply Red, Keane, The Alan Parsons Project maar ook bijvoorbeeld Vanvelzen vind ik goed. Vroeger kon ik goed zingen (geleerd op de Vrije School) maar nu zing ik alleen in de ArenA en dan met 50.000 tegelijk. Geen idee of dat mooi klinkt, als het maar hard is…

5)  Wat vind je van het hedendaagse leven?

a)  Politiek.

Politiek volg ik niet zo, wel als er verkiezingen zijn. Ik vind dat teveel naar verschillen wordt gekeken en niet naar overeenkomsten. Als er meer krachten gebundeld worden ziet de wereld er heel anders uit. Het poldermodel spreekt mij wel aan, ik houd ook van compromissen…

b)  Jeugd.

Jeugd moet iets te doen hebben. Ook moet je ze op de juiste manier motiveren. Ik ben er niet veel mee bezig maar dat komt wel als mijn dochter opgroeit.

c)  Sport.

Topsport spreekt mij aan, maar ik blijf er niet altijd voor thuis. Door een knieblessure moest ik in 1988 noodgedwongen met voetballen stoppen. Anders had ik dat misschien nog wel gedaan (maar dan was ik vermoedelijk nooit gaan sjoelen)

d)  Milieu.

Heel belangrijk, hoewel ik wel een auto heb. Ik probeer bewust om te gaan met de middelen en probeer ik mee te denken aan oplossingen voor de lange termijn. Ik wil dat mijn kind (en eventueel kleinkinderen) ook van de voorzieningen gebruik kunnen maken. Van mij mag de hele Noordzee vol worden gebouwd met windmolens.

e)  Verkeer. Enz. enz.

Ik heb 2 jaar planologie gestudeerd en ben altijd geïnteresseerd gebleven in dit onderwerp. In de Randstad is het druk maar dat komt door het gebrek aan goede alternatieven (trein etc).

6)  Ga je wel eens op vakantie?

a)  Zo ja, heb je een voorkeur.

Wij zijn de afgelopen jaren in NL gebleven (huisje) maar Griekenland heeft de voorkeur. Het weer, het eten, de muziek…

7) Als je een grote prijs zou winnen, wat zou je daar mee gaan doen?

Als ik een grote prijs win zet ik dit grotendeels vast voor later, bijvoorbeeld een wereldreis. Ik zou niet ineens duur gaan wonen maar wel genieten van het leven.

8)Hou je van humor?

Ik ben dol op humor maar ga weinig uit naar cabaret ofzo. Op TV kijk ik graag naar Youp, of Theo Maassen. Najib is ook een kei, een bruggenbouwer. Verder probeer ik in mijn dagelijks leven humor in te passen.

9)Tenslotte,heb jezelf nog iets toe te voegen wat hier niet gevraagd is en dat je kwijt wilt?

Ik vond de website van s.v. Aalsmeer vroeger veel te druk, maar nu ziet ie er prachtig uit. Overzichtelijk en compleet. Helaas heeft EASV er nog geen maar wie weet komt dat ooit. Ik vind het belangrijk dat er mensen zijn die tijd in een vereniging willen steken. Dingen gaan niet vanzelf. Verder kan ik over de ANS nog wel uren uitweiden maar ik doe dat liever in een werkgroep. Ik zie de verre toekomst van het sjoelen somber in (vergrijzing) maar hopelijk kunnen we het imago nog aanpassen, zodat de toekomst van de ANS gewaarborgd blijft.  

Iko van Elburg.